Guímaro
Spania | Galicia | Ribeira Sacra
Hva kjennetegner høy kvalitets rødvin fra Ribeira Sacra, denne rurale, nærmest forlatte regionen i Galicia? Jo, er du glad i viner av pinot noir og syrah, vil du lett kunne glede deg over Guímaros viner hovedsakelig basert på druen mencía. Vinene kombinerer de gode egenskapene fra både Burgund og Nord-Rhône og er luftige, preget av overtoner og nyknuste røde og mørke bær. De har et krydret jordsmonnspreg, høy frisket og delikat tannin som gjør dem svært drikkbare.
Pedro Rodríguez Pérez er en av de nye stjernene i Ribeira Sacra, mannen bak Adegas Guímaro og en pionér fra området. Han jobber tett med Raúl Pérez (ikke i slekt), og sammen var de blant de første som lagde enkeltvinmarksviner fra regionen som ellers tidligere stort sett har produsert generisk vin for lokalt konsum eller til kooperativet.
Adegas Guímaro ligger i Doade i Amandi-sonen, hvor vinmarkene stuper ned i terrasser mot elven Sil. Jordsmonnet består hovedsakelig av skifer og granitt. Guímaro eier selv ni hektar, og leier i tillegg rundt tolv.
Spania
Land
Galicia
Distrikt
Filosofi
Pedros tilnærming minner mye om det Telmo Rodríguez og våre venner hos Comando G gjør: field blends med tradisjonelle lokale druesorter, lange og forsiktige maserasjoner og skånsom fatbruk.
Hans visjon er å få regionen til å bli anerkjent som en av Spanias viktigste for kvalitetsvin. Han og flere med Pedro har allerede bevist at man ikke kommer utenom Ribeira Sacra når man skal snakke om de beste spanske enkeltvinmarksvinene.
Pedro ser alltid fremover og ønsker å utvikle prosjektet sitt. Han jobber mot økologisk sertifisering og har allerede sertifisert Finca A Ponte hvor han plantet like deler av de stedegne druer i den høyestliggende vinmarken i Amandi.
Historikk
Siden romertiden har det vært dyrket vindruer i Ribeira Sacras djevelsk bratte og guddommelig vakre vinmarker. Vindyrking her er ikke for sarte sjeler og krever mentaliteten til en øyboer: oppfinnsomhet, besluttsomhet, selvstendighet og samtidig samarbeidsvilje, ukuelig optimisme og et sterkt ønske om å videreføre tradisjoner. Alle disse egenskapene besitter Pedro Rodríguez Pérez.
Pedro stammer fra en lang rekke vindyrkere i Amandi-sonen, Ribeira Sacras mest anerkjente undersone. Sørvendte vinmarker hovedsakelig bestående av skifer, kalt losa lokalt, stuper ned mot elven Sil.
Foreldrene til Pedro, Manolo og Carmen er fortsatt delaktige i vinmarksarbeidet. De holder i tillegg kyllinger, kaniner og griser og dyrker grønnsaker på gården. Guímaro betyr opprører eller rebell i Gallego, og var kallenavnet til Pedros bestefar. Selve Adegas Guímaro, vingården, ble grunnlagt i 1991.
Før det produserte Pedros familie litt vin eget forbruk og til lokalt bruk. Ønologen og etterhvert familievennen Luis Buitrón, var en pådriver for opprettelsen av D.O. Ribeira Sacra og han hjalp Rodríguez-familien med å tappe vinene sine. Guímaro var en av de første produsentene som ble med i appellasjonen i 1996.
Jordsmonn og vitikultur
På starten av 90-tallet lagde Guímaro kun én ung, fruktig rødvin, Mencía Joven, en vintype som området Amandi var kjent for. Den lager Pedro fortsatt og med sitt lekne og fruktige uttrykk, er den et veldig godt village-kjøp.
Men på begynnelsen av 2000-tallet introduserte den nevnte ønologoen Luis Buitrón Pedro for vinmakeren Raúl Pérez fra Bierzo. Raúl hjalp Pedro med å se potensialet i de gamle vinmarkene og til å å lage dype og mer konsentrerte enkeltvinmarksviner. Redusert avkasting og eliminering av kjemikalier, samt en bedre forståelse for de ulike vinmarkenes eksponering og egenskaper, var noen av Raúls enormt viktige bidrag til å løfte Guímaros viner og Ribeira Sacras renommé til det er i dag. Finca Meixemán, Finca Capeliños, Finca Pombeiras og den nyeste Finca A Ponte er resultater av endringene som ble gjort i løpet av 2000-tallet.
Vimarkene består i stor grad av druen mencía, men med betydelige innslag av andre lokale blå druer som caiño, merenzao (trousseau), souson og brancellao, samt grønne druer som godello, albariño, loureiro og treixadura. Pedro jobber med noen av de eldste vintokkene i Ribeira Sacra og i Finca Capeliños er noen av dem 115-120 år, arvet av hans bestemor Concha som døde i 2017.
Pedro dyrker utelukkende økologisk og har allerede sertifisert en vin, A Ponte, og flere kommer.
Vinifikasjon
Også i vinkjelleren har Raúl Pérez hjulpet Pedro. Gamle vinmakermetoder ble børstet støv av på 2000-tallet, bl.a. spontanfermentering, helklasefermentering, fottråkking i åpne gjæringskar, lavere svovelbruk og lagring i brukte fat. Vinene er ufiltrerte.
Vinmarksareal
9 ha egne, 12 ha leide vinmarker
Appellasjoner
DO Ribeira Sacra