Ca' La Bionda

Italia | Veneto | Valpolicella

ØKOLOGISK
DSC_0596.jpg

Azienda Agricola Ca' la Bionda ligger i kommunen Marano i hjertet av classicosonen av Valpolicella i Veneto. Eiendommen omfatter 29 ha østvendte åssidevinmarker med beliggenhet 150-300 m over havet. Eiendommen ble etablert i 1902 av Pietro Castellani og har i de senere årene gjennomgått omfattende modernisering av etterkommerne av den samme familien. Jordsmonnet er kalksteinbasert som et resultat av marine avleiringer, noe som bidrar til å gi vinene høy syrlighet og en transparent og delikat karakter. Særlig tydelig er stilen i firmaets amarone, som har en sjelden god balanse mellom sødmen, resultatet av tørkingen av druematerialet, og vinens friske og syrlige kvaliteter og egenskaper. Generelt sett kan man si at hele porteføljen hos Ca' la Bionda har klokkeren frukt og appetittvekkende syrlighet i kombinasjon med uvanlig god konsentrasjon.

ASC_1142.JPG
 • Italia

  Land

 • Veneto

  Distrikt

 • Alessandro Castellani

  Vinmaker

 • 120000

  Antall flasker produsert årlig

 • 29,0

  Antall eide hektar

 • 1902

  Grunnlagt

 • calabionda.it

  Nettside

Vinifikasjon

VALPOLICELLA CLASSICO

Eiendommens valpolicella produseres av druer innhøstet ca to uker etter at druene beregnet på amaroneproduksjonen har kommet i hus. Gjæringen finner sted på temperaturkontrollerte ståltanker ved 25-28 grader. Vinen gis seks måneders lagring på ståltank før flasketapping. Det gir en klassisk valpolicella med preg av syrlige kirsebær og fruktkjerner på duft. I munnen er den rik og saftig med en lett syrlig og bittersøt finish. Druemiksen er 80 % corvina og corvinone og 20 % rondinella, mollinara, oseleta.

 

CASAL VEGRI

Enkeltvinmarksvinen Casal Vegri, perfekt plassert på toppen av en østvendt åsside, er basert på håndplukkede druer som avstilkes og gjæres i temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker med 15-20 dagers maserasjon. Siden lagres vinen halvparten i klassiske "botte" og halvparten i franske barriques, som tidligere har vært benyttet i amaroneproduksjonen. Casal Vegri er en klassisk valpolicella laget av godt modne druer høstet rett før amaronedruene. Vinen kombinerer god fruktsødme rik og syrlig munnfølelse. Erfaringsmessig trenger den gjerne noe tid for å åpne. Druemiksen er den samme som for Valpolicella Classico.

 

AMARONE DELLA VALPOLICELLA

Druematerialet til eiendommens Amarone delle Valpolicella kommer som for Casal Vegri fra gunstig beliggende åssidevinmarker. Vinen er basert på håndplukkede druer tørket på tørkeloft. Druene avstilkes og gjæres i temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker på en temperatur som starter 7 grader og avsluttes ved 20-22 grader. Siden lagres vinen i klassiske botte (3000 liter) i ca 36 mnd før flasketapping. Resultatet blir en elegant og transparent amarone med flott frukt i retning kirsebær, kirsebærkjerne, mandel og tørket frukt. Eiendommens amarone er en rik og saftig vin med mye struktur og matchende syre, lett bitter avslutning og usedvanlig god lengde. Ca? la Biondas amarone er regelmessig en tørr vintype, noe som gjør den godt egnet som matvin. Druemiksen er 80% corvina, 10 % corvinone og 10% rondinella.

 

VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE RIPASSO

Husets ripasso, Malavoglia, har en litt kuriøs historie og navn. Alessandro Castellani fra Ca la Bionda sa alltid at han aldri noensinne skulle lage en ripassovin, da han mener at dette ikke er tradisjonelle viner for Valpolicella. Mange kunder ønsket allikevel en slik vin, og da han til slutt ga etter for presset kalte han vinen Malavoglia, "mot min vilje" og laget en ripasso med særegen flott friskhet og eleganse. Malavoglia er en klassisk ripasso-laget vin, og ikke en vanlig valpolicella som er blandet med amarone slik mange gjør i dag. Vinen består av 80% Corvina, 10% Rondinella, 5% Oseleta og 5% Molinara.