Pelissero
Italia | Piemonte | Barbaresco
Giorgio Pelissero har vært i Moestue Grape Selections portefølje siden 1991. Den gangen var Pelissero markant modernist i sin tilnærming til produksjonen, og jobbet med små franske eikefat både på barbaresco og på barbera. Han var dessuten heller ikke spesielt erfaren, det har han rukket å bli etter 30 år som ansvarlig for produksjon av eiendommens viner. I dag er bildet noe mer variert, enkelte viner er moderne, andre igjen er laget i en mer tradisjonell stil.
Italia
Land
Piemonte
Distrikt
Giorgio Pelissero
Vinmaker
250000
Antall flasker produsert årlig
42,0
Antall eide hektar
1960
Grunnlagt
Historikk
Pelissero-familien har produsert vin fra egne vinmarker siden 1960, på det tidspunktet var det Luigi Pelissero som stod bak produksjonen. Sønnen Giorgio, som er utdannet ønolog, er i dag ansvarlig for alle viktige avgjørelser innen vitikultur og vinifikasjon ved eiendommen.
Totalt sett utgjør eiendommen i dag ca 42 hektar vinmark, det meste eies, noe leies også. Det tilsvarer en produksjon på ca 250 000 flasker årlig fordelt på druene nebbiolo, barbera, dolcetto, freisa, grignolino og den hvite favorita. Eiendommen ligger i kommunen Treiso, som tradisjonelt har vært betraktet som den minst interessante kommunen i DOCG Barbaresco etter Barbaresco og Neive. Den vurderingen er i ferd med å endre seg til det bedre for Treiso. Flere betydningsfulle produsenter ser store muligheter i kommunen, som interessant nok tilhører samme geologiske formasjon som den sydlige delen av Serralunga, utgangspunkt for en lang rekke store barolovinmarker. Treiso og San Rocco d'Elviro står for ca 25% av den totale produksjonen i Barbaresco. Vinmarkene omfatter 116 hektar og beskjeftiger i underkant av 100 eiere av vinmark.
Vinifikasjon
Pelisseros beste vin er Barbaresco Vanotu, en enkeltvinmark i Treiso med beliggenhet 350 m over havet og med god soleksponering. Jordsmonnet er hovedsakelig kalk- og leirebasert. Vanotu produseres i en forholdsvis moderne stil med fermentering / maserasjon ved 32-34 grader og hyppig overpumping for å sikre et best mulig uttrekk av fruktkomponenter, og deretter lagring i små franske eikefat i 18 mnd der 80% av fatene er nye hvert år. Vinstilen er rødfruktpreget med betydelig fruktkonsentrasjon og fast, moden tanninstruktur. Dette er en kraftig og stoffrik vin som trenger noen år horisontalt i kjelleren for å smelte sammen på en god og harmonisk måte.
Pelisseros tre øvrige barbarescoer, Tulin, Nubiola og Annata produseres i synkende moderne stil i forhold til toppvinen Vanotu. Tulin lages omtrent etter samme oppskrift som Vanotu, men med noe mindre bruk av moderne virkemidler. 50% av fatene er nye hvert år, den øvrige andelen er brukt i 1-3 år. Resultatet er da også en mer delikat og mindre eikepreget vinstil enn Vanotu. Nubiola og Annata produseres begge ved en miks av moderne og tradisjonelle teknikker, der lagring og modning finner sted i barriques og dels i store eikeliggere, og der bare en svært begrenset del av eikefatene er nye (10%). Langhe nebbiolo er helt og holdent lagret og modnet i store eikeliggere, og fremstår som en forholdsvis tradisjonell vin.
Long Now er Pelisseros desidert mest moderne vin og består av en miks av barbera (50%), nebbiolo (40%) og 10% andre druer. Barberaen gjæres i barriques og lagres videre i samme beholder i 15 til 18 måneder. Nebbioloen gjæres i større fat og lagres senere i 15-18 mnd i barriques. Etter blanding og en lett filtrering ligger vinen i noen mnd på flaske før salg for at de ulike elementene skal samles på en god måte. Dette er en diger og kompakt vin etter alle målestokker.
Barbera d'Alba Piani, en gammel kjenning i det norske markedet fra mange år tilbake, produseres på 100% avstilkede druer, fermentasjonen foregår i temperaturkontrollerte ståltanker ved 30-32 grader. Vinen omstikkes og lagres deretter i ca 12 mnd på små franske eikefat.
Dolcetto d'Alba Munfrina gjæres ved 26-28 grader og gjennomgår kort maserasjonstid for å gi en mest mulig fruktig og delikat vinstil. Munfrina er et rent ståltankprodukt.