Domaine Christian Moreau

Frankrike | Burgund | Chablis

ØKOLOGISK
ChristianMoreau.jpg

Første blad Moreau etablerte seg i Chablis i 1814, da som tonneliere, fatprodusent. Han endte med å gifte seg inn i en familie med vinmarker, noe som skulle vise seg å være en smart avgjørelse. Ikke mindre lurt var det at hans sønn og sønnesønn gjorde det samme, med kvinnene kom vinmarkene, eller omvendt. Moreauene brukte sine økonomiske muskler til å ekspandere kraftig i regionen. I årene etter den andre verdenskrigen var Moreau den største landeieren i Chablis og likeledes den fremste merkevaren i regionen. Og familien fortsatte å ekspandere. Nye oppkjøp på 1960-tallet økte vinmarksandelen betraktelig.

IMG_4550.jpg
  • Frankrike

    Land

  • Burgund

    Distrikt

  • 200000

    Antall flasker produsert årlig

  • 12,0

    Antall eide hektar

Historikk

Den første halvdelen av 1970-tallet var økonomisk sett en vanskelig periode i hele regionen. Den internasjonale oljekrisen i kombinasjon med krakket i vinmarkedet påvirket vinmarkedet på en uheldig måte, noe også Moreau fikk merke. I 1974 ble 50 % av negosiantvirksomheten solgt til kanadiske Hiram Walker. I 1985 ble også den siste halvdelen solgt til samme firma. I 1997 ble negoniantvirksomheten i sin helhet solgt til Calvet, som nokså umiddelbart solgte videre til Beaunenégosianten Claude Boisset. Det smarte trekket fra Moreaus side var at vinmarkene lå i et eget selskap, som så leide ut til J. Moreau & Fils. Brødrene Christian og Louis var ikke tilfreds med Boisset, og valgte derfor å terminere leieavtalen. Boisset hadde åpenbart ikke gjort noe godt juridisk arbeid i forbindelse med oppkjøpet fra Calvet; de trodde de også hadde kontroll over vinmarkene. I en kort periode mens brødrene satte opp sine egne produksjonsselskaper, måtte de selge vinene gjennom J. Moreau & Fils. Det tok slutt i 2001, og vinmarkene ble jevnt delt mellom de to brødrene. Fra og med 2002-årgangen produserer og selger brødrene sine viner gjennom hvert sitt selskap.

Jordsmonn og vitikultur

Domaine Christian Moreau drives i dag etter økologiske prinsipper, noe som innebærer minimal bruk av plantevernmidler. Kun husdyrgjødsel anvendes. Det jobbes aktivt for å oppnå en best mulig mikrobiologisk balanse i vinmarkene. Allerede etter kort tid med økologisk landbruk melder domainet om sunnere druekvalitet og bedre balanse mellom sukker- og syreverdier i druene. Avlingsbegrensninger praktiseres gjennom store deler av sommeren for å holde avlingene nede på et akseptabelt nivå. Samtlige vinmarker høstes for hånd og sortes grundig på samlebånd før de går videre i produksjonen. Det er viktig å unngå umodne, overmodne eller beskadiget frukt.

Vinifikasjon

Druene presses på skånsomme pneumatiske presser og overføres deretter til ståltanker og videre til eikefat for den delen av produksjonen som skal i berøring med eikefat. Vinene spontanfermenteres med lokale gjærstammer. Alder og opphold på eikefat varierer fra den ene årgangen til den neste og også fra vin til vin. Alt avhenger av årgangens karakter, dens evne til å svelge unna påvirkningen fra eikefat, og styrken i det enkelte terroir.

Vinmarksareal

Domaine Christian Moreau produserer i dag vin fra følgende andeler i de nevnte vinmarkene:

 

  • Chablis 1,5 ha
  • Chablis 1er Cru Vaillon 4 ha
  • Chablis 1er Cru Vaillon Cuvée Guy Moreau 0,8 ha
  • Chablis Grand Cru Blanchot 0,1 ha
  • Chablis Grand Cru Vaudésir 0,5 ha
  • Chablis Grand Cru Valmur 1 ha
  • Chablis Grand Cru Les Clos 3, 2 ha
  • Chablis Clos des Hospices 0,4 ha

Appellasjoner

Chablis på alle nivåer i kvalitetshierarkiet.

Chablis på alle nivåer i kvalitetshierarkiet.

Les Clos betraktes av mange som den beste grand cru'en i Chablis. Les Clos er på ca 26 ha, og totalt sett utgjør grand cru'ene 112 ha vinmark. Samtlige ligger på fossilt kimmeridgejordsmonn og hele serien av grand cru'er fra nord til syd har et forholdsvis uniformt jordsmonn. Forskjellene ligger mer i beliggenhet i vinmarkene, der høyt opp i åssidene kontra langt ned mot veien kan gi seg store sensoriske utslag gitt en bestemt årgangsprofil, kjølig, varm, regnfull, tørr osv. Soleksponeringen betyr også mye for det endelige resultatet, alle grand cru'ene har en sydlig eksponering med noe varierende dreining mot vest og øst. I kjølige årganger vil vinmarker med en mest mulig sydlig eksponering og lavere beliggenhet ha et fortrinn, i varme årganger kan bildet forskyves til fordel for høyere anlagte plasseringer i vinmarkene. Tørke favoriserer lavere beliggende vinmarker med høyere grunnvannspeil osv. Les Clos rommer er ideen om Chablis, en sterkt jordsmonnspreget og kraftfull vin der frukten understøtter mineraliteten snarere enn å utfordre den.

Domaine Christian Moreau lager altså to versjoner fra denne vinmarken. En «vanlig» Les Clos, dersom man kan påstå at noe slikt finnes, og en Clos des Hospices dans Les Clos. Historien bak denne parsellen i Les Clos er i seg selv et interessant stykke fransk vinhistorie. Parsellen på ca to hektar ble kjøpt av hospitalet i Chablis i 1904, den har således vært i Moreaufamiliens eie i 100 år. Da J. Moreau & Fils ble splittet opp, ble vinmarkene fordelt likt på de to grenene. Firmaene eier i dag hver sin halvdel av denne berømte parsellen i den nedre delen av Les Clos. Det er en utbredt oppfatning at Clos des Hospices dans Les Clos er en parsell av ekstrem kvalitet, men det er ennå for tidlig å si noe bestemt om hvor god den er i forhold til de argeste konkurrentenes parseller i den øvrige delen av Les Clos.