Isole e Olena
Italia | Toscana | Chianti Classico
Eiendommen Fattorie di Isole e Olena ligger i Barberino Val d'Elsa i Toscana og ble etablert på begynnelsen av 1950-tallet ved kjøp og sammenslåing av naboeiendommene Isole og Olena. Kjøperen av de to eiendommene var De Marchi-familien. Olena var i utgangspunktet en liten landsby mens Isola var en langt mindre enhet, mer på størrelse med en gård. Isole er nå sentrum for produksjonsfasilitetene til Fattorie di Isole e Olena.

Italia
Land
Toscana
Distrikt
Paolo De Marchi
Vinmaker
90000
Antall flasker produsert årlig
50,0
Antall eide hektar
1952
Grunnlagt
Filosofi
De Marchi-familien er opprinnelig fra Piemonte, hvor tre generasjoner har drevet og utviklet vinmarker ved eiendommen Villa Sperino i nærheten av Gattinara. I dag er familien også tilbake i Piemonte for å utvikle eiendommene og vinmarkene videre. Det skal bli interessant å se resultatene av disse anstrengelsene.
Fattorie di Isole e Olena drives i dag av energiske og reflekterte Paolo di Marchi, som etter italienske forhold er svært internasjonal i sin tilnærming til vitikultur og vinifikasjon. Etter avsluttet ønologiutdanning ved universitetet i Torino har han utviklet nære forbindelser med universitetene i Montpellier, Beaune, Geisenheim og Davis i California. Paolo di Marchi er en utpreget verdensborger, han søker kontakter og kompetanse der det er å finne.
Historikk
Paolo di Marchi sitt første grep ved eiendommen fant sted i 1976. Formålet var å skape en moderne eiendom i en region som på dette tidspunktet var nedkjørt både med hensyn til omdømme og kvalitetsforståelse. Kjellerfasilitetene ble fullstendig modernisert og flere eksperimentelt drevne vinmarker dedikert til dyrking av internasjonale druesorter ble etablert. Paolo di Marchi tilhører den første generasjonen vinmakere i Toscana som viste vilje til å bevege seg bort fra den tradisjonelle druemiksen med innslag av hvite druer i en relativt lett og ukomplisert stil, til fordel for en mer konsentrert og lagringsdyktig vinstil med sangiovese i fokus.
Samtidig startet Paolo di Marchi utviklingen av en ren sangiovese-basert vin basert på høytliggende vinmarker, lave avlinger og lagring på små eikefat. Tanken bak prosjektet var å skape en konseptuelt ny forståelse av sangiovese. Grepene bestod i å utnytte det beste og mest konsentrerte druematerialet som eiendommen produserte og å kombinere dette med en forholdsvis varm vinifikasjon og maserasjonstid på rundt 20 dager. Deretter fulgte lagring på små franske eikefat i ett år og påfølgende modning på flaske i en like lang periode. Vinen fikk navnet Cepparello og er i dag regelmessig blant de mest etterspurte toppvinene fra den sentrale delen av Toscana. I dag er oppskriften for produksjonen ytterligere utviklet på grunnlag av erfaringene.
I 2022 ble Isole e Olena kjøpt av Christopher Descours, som blant annet eier Charles Heidsieck og Biondi-Santi, og Emanuele Reolon er ansatt som ny direktør for eiendommen.
Jordsmonn og vitikultur
Isole e Olena ligger i den vestlige delen av Chianti Classico, like nord for landsbyen Castellina. Deres 45 hektar med vinmark er plantet ved 350-480 meter over havet, og siden denne vestlige beliggenheten er eksponert for luft fra havet, er dette en relativt kjølig del av regionen, og vinene er følgelig på den lyse og elegante siden. Jordsmonnet er hovedsakelig galestro, et unikt toskansk jordsmonn som består av kalkholdig leire og leirskifer blandet med andre mineraler.
Vinifikasjon
CEPPARELLO
Toppvinen Cepparello er laget på 100 prosent sangiovese. Vinen er tett og rik, kraftig, syrlig og stram med stor smakskonsentrasjon og intensitet. Cepparello er naturlig nok flaggskipet ved Fattorie di Isole e Olena, den er resultatet av eiendommens høyeste ambisjoner og investeringer over en lang periode.
- 100 % avstilkede druer.
- Vinifikasjon i åpne trekar med 18-21 dagers maserasjon.
- Lagring i 18-22 måneder på franske eikefat, hvorav cirka en tredel er nye.
- Ingen filtrering eller klaring før tapping på flaske.
CHIANTI NORMALE
Bak eiendommens vanlige chianti er det mange av de samme prioriteringene som ligger til grunn som for Cepparello. Druemiksen varierer avhengig av årgangens egenskaper og kvaliteter, men består av rundt 85 prosent sangiovese, 10 prosent canaiolo og 5 prosent syrah.
- 100 % avstilkede druer fra høytliggende vinmarker.
- Vinifikasjon på ståltank.
- To tredeler av vinen lagres i brukte barriques i 10-14 måneder. Deretter blendes vinen med den øvrige delen som har ligget på tank i samme periode.
VIN SANTO
En spesialitet ved eiendommen er Vin Santo. Druemiksen her er 65 prosent malvasia og 35 prosent trebbiano. Vinstokkene er plantet i perioden 1950-1972. Druene høstes for hånd i november og bare det beste druematerialet anvendes. Druene henges til tørk i et tørt og luftig rom til sukkerinnholdet er korrekt balansert for formålet. Deretter presses druene forsiktig. Vinen gjæres og lagres i rundt fire år på brukte eikefat av ulike størrelser. Resultatet er en vin med duft av gule rosiner, honning, nøtter, tørket frukt og mørkt aromatisk trevirke. På smak er den intenst søt og rik med velbalansert syrestruktur.
Appellasjoner
Internasjonale druer
I tillegg til de tre ovennevnte vinene, produserer eiendommen også flere andre viner, hvor særlig franske druer, som cabernet sauvignon, syrah og chardonnay, er gjenstand for utstrakt eksperimentering med sikte på å finne frem til best mulig utnyttelse i det tradisjonsrike Toskanerlandskapet.