Johannes Zillinger
Østerrike | Niederösterreich | Weinviertel
Johannes Zillinger er en av Østerrikes mest presise naturvinprodusenter, om man vil putte ham i en slik bås.
Han bruker amforaer, franske fat, østerrikske fat, stål og betong om hverandre. Han svovler lite eller ingenting og sett utenfra kan det virke litt kaotisk, men Johannes har en klar tanke og mening bak hver eneste prosess. Og alle grep er med ett mål for øyet: å lage superpresise, rene og feilfrie viner med et tydelig terroroirpreg, leskende syre, delikat munnfølelse og en salthet i bunnen.
Johannes er kunnskapsrik og smart og i høyeste grad perfeksjonist. Utviklingen han har gjort de siste årene for å løfte vinene enda et nivå, er imponerende. Porteføljen har også vært i rivende utvikling med stadig nye viner, men han har nå funnet den rette miksen av vinstiler og kvaliteter å jobbe med. Det er ingen tilfeldigheter i valgene Johannes tar, alt er nøye gjennomtenkt og det kjennes i vinene som stråler energi og terroirpreg.
Østerrike
Land
Niederösterreich
Distrikt
100000
Antall flasker produsert årlig
Filosofi
Alle vinene er biodynamisk sertifiserte, men tilhører ingen appellasjon. Fra 2021 er vinene hans delt inn i disse fire nivåene, og innenfor hvert nivå finnes viner av ulike druetyper og fargevalører:
- JZ.Velue (village-viner)
- Parcellaire (fra selekterte, kjølige parseller)
- Revolution (to eller flere årganger blandes, soleraer, mange ulike vinfikasjonsteknikker)
- Numen (de eldste vinstokkene, beste parsellene, gjerne litt skallkontakt, ingen SO2)
Den 350 år gamle familiegården ligger i Velm-Götzendorf i regionen Weinviertel der far Hans allerede i 1984 begynte å jobbe etter økologiske prinsipper, lenge før de aller fleste andre gjorde det i Østerrike. Da Johannes tok over i 2012, videreførte han farens prinsipper og startet også biodynamisk dyrking. Vinene er i dag Demeter-sertifiserte. Økologisk og biodynamisk drift handler om å være i balanse med naturen og er for Johannes en måte å leve på som gir verdi og mening. Et sunt jordsmonn er nøkkelen til unike og spennende viner - særlig når man behandeler druematerialet så skånsomt og med så mye kunnskap som Johannses gjør.
Vinstokkene er robuste og vitale og med minimal intervensjon i kjelleren gir de nyanserte og terroirpregede viner.
Historikk
Hans Zillingers omlegging til økologisk drift skyldtes faktisk griseholdet på gården. Grisene hans var ofte syke, og utviklet etter hvert antibiotikaresistens. Flere ganger måtte derfor alle dyrene slaktes. Da han på begynnelsen av 1980-tallet imidlertid forsøkte å bruke en eddikløsning som kur, ble grisene friske - helt uten bruk av kjemikalier eller syntetiske stoffer, og dette endret hele hans tankegang. Han la derfor om til økologisk drift, og ble sertifisert i 1984.
Siden 1994 har fokuset på gården i all hovedsak vært vinproduksjon. Da Johannes overtok vingården i 2012, ønsket han å ta det hele enda et skritt videre. Han gikk derfor over til biodynamisk drift, og ble Demeter-sertifisert året etter.
Jordsmonn og vitikultur
Vinmarkene ligger langs åsene i Velm-Götzendorf, hvor de nordvendte har mye løss og sandstein i jordsmonnet, mens de sørvendte består av leirjord.
Haidthal er en sørvendt skråning, hvor jordsmonnet hovedsakelig består av sandstein. Her har Zillinger hele fire hektar med 25 år gamle riesling-stokker.
Steinthal er oppkalt etter et sandsteinbrudd, men navnet finnes ikke på kartet lenger etter at det ble slått sammen med andre vinmarker på Kellerberg-siden. Her dyrker Zillinger sankt laurent og grüner veltliner.
Lissen er nordøstvendt, og jordsmonnet består av kalkholdig leire og sand. Her er fem hektar er plantet med aromatiske druetyper.
Hohes Eck (Hoheneck) består av rødaktig jernholdig leirjord, sand og knyttnevestore kalkstein. Fem hektar av den eldre delen er plantet med grüner veltliner, pinot blanc og welschriesling, mens det dyrkes grüner veltliner, muscaris og gelber muskateller i den yngre delen. Som følge av den nordlige eksponeringen har Hoheneck en særlig lovende fremtid, ettersom det her er kjøligere og innhøstingen starter én til to uker senere enn i noen av de andre vinmarkene. Druene oppnår samme modning, men alkoholinnholdet i de resulterende vinene er lavere.
I Haiden består jordsmonnet av sandholdig grusjord. Dette varme området nær Ollersdorf er arnested for Zillingers røde viner. Her sørger den varme luftstrømmen som stiger opp fra Marchfeld-sletten i sør for at druene oppnår full modning.
Klimaet i den østlige delen av Weinviertel er preget av svært varme somre og ekstremt kalde vintre med temperaturer ned mot 20 minusgrader. Jorda varmes imidlertid opp raskt om våren, noe som resulterer i at blomstringen skjer en uke tidligere her enn i de omkringliggende vinmarksområdene.
Vinifikasjon
Innhøstingen starter vanligvis når temperaturen synker i midten av september, og varer som regel til i midten av oktober. Alle druene plukkes for hånd og blir nøye selektert - kun sunne druer av topp kvalitet kommer inn i kjelleren, noe som er essensielt ettersom Johannes lager vin med minimal intervensjon.
Druene avstilkes og fermenteres i stor grad med hele, uknuste bær for forsiktig ekstraksjon, også mange av de hvite vinene. Deretter presses de skånsomt og filtreres lett før tapping. Johannes tilsetter litt SO2 før tapping.
Han benytter et bredt spekter av ulike grep i kjelleren for de ulike vinene, så for full oversikt over vinifikasjon, er det best å sjekke ut hver vin separat. Men felles for alle vinene er en skpåsom behandling og minimal intervensjon.
Vinmarksareal
22 hektar
Appellasjoner
Ingen appellasjon