Rakfisk à la Eyvind Hellstrøm

«Den lystne Gjest lægger et stykke Rake-Fisk paa en Smule Flatbrød, hvilket han derefter enten dypper i Grød-Fadet, eller og fører det til Munden, befordrende paa Øjeblikket Afsætningen ved en god Skee Rømme-Grød» skriver sogneprest Axel Smith i en tekst om Trysil i 1784. Der fikk du sogneprestens anbefaling, og videre finner du mesterkokk Eyvind Hellstrøms versjon!

Til 6 personer:

 • 2 kg rakørret (hel fisk) eller 1,2 kg renset filet (uten skinn og ben)
  600 gram mandelpoteter
  250 gram seterrømme (1 beger)
  6 hardkokte egg
  2 rødløk
  2 bunter gressløk
  1 liten bunt dill
  250 gram smør

hellstrom-rakfisk_1.jpg

Vi koker mandelpoteter til de er møre og presser dem gjennom en sikt direkte på serveringsfatet eller tallerkener. Rødløken finhakkes og skylles i sil under kaldt springvann noen sekunder og lar det renne av. Vi hakker eggene separat i plommer og hviter.

Vi renskjærer og trimmer fiskefiletene (bruk plasthansker og papir på benken). Vi napper ut de små ryggbena, og deler fisken med skarp kniv i passende gaffelbiter.

Servering

Vi anretter rødløken, hakket egg, gressløk, dill og fisk på fatet med potetmassen. Deretter  varmer vi varmer smøret til nøttebrunt og slår dette over fisken når vi serverer stasen. Vi serverer seterrømme sammen med ekstra hakket egg, løk og selvsagt flatbrød og ekte Hardanger-potetkaker (hjemmebakte lefser) eller surdeigsrugbrød.

Vin til rakfisk

Denne salte, kraftige retten krever smaksrik og frisk drikkekombinasjon. Mange velger klassisk drikke til rakfisk; en god norsk kombinasjon med øl og akevitt. Dette er forfriskende og opprensende. Rakfisk har en sofistikert og dyp smak og når det serveres med tradisjonelt tilbehør som det Hellstrøm anbefaler her får smaken rikhet og fedme. Vi anbefaler å gjøre et forsøk med riesling som vin til rakfisken! En riesling med god syrefriskhet, konsentrasjon og dybde i frukten vil gjøre god figur ved siden av rakfisken. Forsøk gjerne en riesling med litt restsukker, som vil matche godt med det salte og med det skarpe i rakfisken.

Velbekomme!