Oppskrift på Hellstrøms ribbe

Hvordan få til perfekt ribbe med sprø svor? Følg Eyvind Hellstrøm sin oppskrift på saftig og smakfull ribbe!

Til 8 personer:

 • 4 kg ribbe i ett stykke med svor og bein
  50 gram grovkvernet svartpepper
  50 gram fingersalt
  1-2 løk
  1-2 gulrøtter
  1 stor hvitløk
  2-3 kvister timian
  2-3 ss soyasaus
  2-3 ss Worcestersaus
  Stekte eller kokte poteter

hellstrm-ribbe_thumb_718x500.jpg

Dette er den tradisjonelle ribba, med pepring og salting ett eller to døgn i forkant, og NB! – her bruker vi kun svart, grovmalt pepper. Vi har finrutet svoren med en skarp kniv eller et barberblad. Når ribbestykket skal inn i ovnen, legger vi det med svorsiden ned i ovnspannen og har ovnen på 180 grader. Vi steker ribben slik i ca. 1 time, men følger prosessen og varmen med argusøyne. Deretter snur vi ribbestykket med svoren opp. På dette tidspunktet liker jeg å tilsette en grovhakket løk, likeså et par gulrøtter og noen uskrelte fedd fra en voksen hvitløk, og en kvist med timian eller merian. Vi heller på litt mer vann, øser sjyen over svoren og steker ytterligere en time. 

Så langt, så godt. Den siste fasen, som tar nok en halvtime, består i å øse ribben hyppig, nesten hvert 5. minutt, og samtidig kontrollere varmen. Kanskje litt mer, kanskje litt mindre. Poenget er at svoren skal bli gyllenbrun og sprøstekt, og dette lykkes vi med nettopp ved å bruke litt tid på kne foran åpen ovnsdør, med en liten øse eller en stor skje til å øse sjyen over, i hånden.

Når vi da mener at ribben er ferdig stekt, tar vi den ut av ovnen og siler av sjyen, som kan jevnes lett med en melbolle (mel og smør rørt sammen), kokes litt inn og avsluttes med et par klikker kaldt, usaltet smør.

En god smaksforsterker er et par skjeer soyasaus og det samme med worcestersaus, i sjyen.

Juleribbe_og_akevittglass_og_flaske_thumb_800x800.jpg

Hjemmelaget surkål

1/1 boks sauerkraut
 • 1 ss knuste einebær
 • 2 dl hvitvin
 • 3-4 ss sukker
 • Salt og pepper

  Lag en lys karamell med sukkeret og tøm boksens med sauerkraut i karamellen. Tilsett hvitvinen og enebær og småkok i ca. 30 minutter.

Medisterkaker av farse

 • 1 kg grov medisterfarse
  1 knust hvitløk
  1 ts svart pepper

  Bland inn finhakket hvitløk og svart pepper i medisterfarsen og form til medisterkaker.

Hvilken vin skal du servere?

Når du velger vin til ribba er det viktigste tilstrekkelig syre til å rense opp i alt fettet. Da er ikke fargen på vinen avgjørende, men selv har vi lenge hatt en forkjærlighet til riesling - riesling til ribba!

Hvitvin
til ribbe
Vi velger Wittmann, og frisk, tørr og smaksrik riesling med flott syre og intensitet til å hamle opp med fett og salt. En nydelig kombinasjon!

Rødvin til ribbe
En bærpreget vin fra Italia, gjerne Marche eller Toscana – Brunello di Montalcino vil være gode alternativer. Saftig, med lekker syrlighet og fast utgang av smakskurven er akkurat det som trengs av en rødvin til årets ribbemiddag.