Coffele

Italia | Veneto | Soave Classico

ØKOLOGISK
Coffele - Alberto&Chiara Castel Cerino.jpg
Spaserer du gjennom den store porten i den gamle delen av den lille sjarmerende byen Soave, finner du Coffele i et gotisk kapell fra 1600-tallet beliggende på en eldgammel gårdsplass. Coffele-familien er imidlertid alt annet enn et gammeldags og tungrodd vinhus, og den livlige familien gir gjestene sine like mye omsorg og oppmerksomhet som de gir til vinene de lager. Det tette båndet familien har både til hverandre og vinplantene sine reflekteres også i vinene, som er klassiske og erketypiske soaver - som smaker akkurat slik topp soave skal smake.
Vigneti.jpg
 • Italia

  Land

 • Veneto

  Distrikt

 • Alberto Coffele

  Vinmaker

 • 120000

  Antall flasker produsert årlig

 • 25,0

  Antall eide hektar

 • 1971

  Grunnlagt

 • coffele.it

  Nettside

Filosofi

Soave-distriktet ligger øst for Valpolicella i regionen Veneto, i det nordøstlige hjørnet av Italia, og er utvilsomt et av Italias mest interessante hvitvinsområder. Når druene i de beste vinmarkene som her er dyrket med kjærlighet og får lov til å henge på vinstokkene til de er fullmodne, er resultatet rene og mineralske viner med en kremete munnfølelse og nydelig balanse mellom friskhet og sødmefull frukt.

Coffeles vinmarker er omringet av gamle olivenlunder, kirsebærtrær og den største skogen i Soave, som demper heten om sommeren og sørger for at druene beholder friskheten. Samtidig holder den konstante nordavinden sykdommer i vinmarkene på avstand, noe som gjør dem enkle å kultivere på økologisk vis.

Albertos bruk av hest i vinmarkene er heller ikke noe spill for galleriet. Ikke bare er det bra for miljøet - det er også mer effektivt og gir et bedre resultat. Når man finner den riktige hesten kan den brukes til alt arbeidet i vinmarkene. I motsetning til en traktor forurenser hester ikke, de sørger for at jorda opprettholder sin luftige struktur, og de skaper et lukket økosystem i vinmarkene ved at de både spiser ugress og produserer gjødsel.

Historikk

Alle viner har en historie å fortelle, og i dette tilfellet starter den som en kjærlighetsroman med Giovanna Visco og Giuseppe Coffele som hovedkarakterer. Da de to giftet seg i 1971 var det ikke bare hverandre de hadde lidenskap for, men også Soave og områdets vinmarker.

1970-tallet var generelt en vanskelig periode for italiensk vin, og Soave var ikke noe unntak. Vinene herfra stod lavt i kurs i utlandet - og det var det også gode grunner til. De fleste bratt anlagte og veldrenerte vinmarkene fra tidligere tider hadde blitt forlatt til fordel for mindre arbeidskrevende marker med høyere avkastning på flatlandet, ettersom dyrkerne (som videresolgte druene sine til de store kooperativene) fikk betalt for kvantitet - ikke kvalitet. Den tekniske kvaliteten på produksjonen var heller ikke noe å skryte av. Resultatet ble deretter - en intetsigende og bløt vinstil uten nevneverdig karakter, og som i tillegg oksiderte raskt.

Azienda Agricola Coffele har eksistert siden begynnelsen av 1800-tallet, og det finnes kilder som bekrefter vinproduksjon på gården helt siden 1850-årene. Den gangen var det Visco-familien som stod for produksjonen.

Da Giovanna og Giuseppe bestemte seg for å gjenoppbygge familiens eldgamle vinmarker, ble det starten på en kvalitetsrevolusjon i Soave. Giuseppe Coffele var den første vinmakeren i området som så potensialet i de sør-sørvestvendte enkeltvinmarkene i de bølgende åsene i Castelcerino, som er de nordligste og høyest beliggende i hele Soave. Giuseppe Coffele var opprinnelig rektor på en lokal ungdomsskole, men hadde alltid hatt stor interesse for vinproduksjon. Han har lært alt han kan ved å omgi seg med dyktige vitikulturister og ønologer, og har alltid hatt en åpen, annerledes og innovativ måte å gripe arbeidet fatt på.

En viktig del av jobben var å gjenoppbygge Visco-familiens 25 hektar med gamle terrasseanlagte vinmarker fra 1800-tallet, som lå i åssider med karrig jordsmonn, god drenering og optimal ventilering i Castelcerino. Her er jordsmonnet skrinnere og mer kalkholdig, og det gir friskere viner med mer mineralitet. I tillegg har bedre vitikultur og reduserte avlinger gitt langt bedre druer, og i kjelleren er det også gjort en rekke grep for å øke kvaliteten på vinene.

I dag er det barna Alberto og Chiara som har overtatt stafettpinnen. Alberto har laget vinene siden 1994, mens energibunten Chiara reiser land og strand rundt med vinene og en særdeles smittsom entusiasme i bagasjen. Bare 30 år gammel fikk Alberto for første gang utmerkelsen Tre Bicchieri (for Ca' Visco), som er den italienske vinguiden Gambero Rossos høyeste utmerkelse.

Jordsmonn og vitikultur

Kombinert med de gamle vinstokkene og den høytliggende plasseringen gir det kalkrike jordsmonnet i Coffeles vinmarker viner i en helt spesiell stil. Ikke alle er klar over hvor høy kvalitet viner fra Soave kan ha, og det gjør at man fortsatt kan få overraskende mye vin for pengene her.

Coffele er den første økologisk sertifiserte vinprodusenten i Soave Classico. Siden Alberto overtok vingården for over 20 år siden, har han lagt ned en enorm innsats for å kultivere vinmarkene på en måte som ikke skader verken naturen eller konsumentene. Siden den gang har ugressmidler og andre kjemiske sprøytemidler vært bannlyst, og Alberto jobber med å bevare fruktbarheten i jordsmonnet ved bruk av meitemarker og egenprodusert kompost.

Appellasjoner

DOC Soave Classico, DOC Valpolicella m.fl