Selvapiana

Italia | Toscana | Chianti Rufina

giuntini 1200px.jpg

Fattoria Selvapiana ligger i Chianti Rùfina, den nordligst beliggende kommunen i Chianti. Rùfina er samtidig også det minste av Chiantis syv underområder, og det er de som mener at kommunen burde hatt sin egen DOCG, på samme måte som Chianti Classico, som fikk sin i 1996. Rùfina-vinene er så egenartede at en egen DOCG Rùfina godt kan la seg forsvare.

 • Italia

  Land

 • Toscana

  Distrikt

 • 215000

  Antall flasker produsert årlig

 • selvapiana.it

  Nettside

Historikk

Mange anser Fattoria Selvapiana for å være kommunens beste og mest særpregede produsent. Eiendommen har vært i hendene på familien til den nåværende eieren Francesco Giuntini Antinori siden 1827. I dag drives eiendommen av stesønnen Federico Giuntini Masseti og søsteren Silvia i nært samarbeid med den velkjente toscanske ønologen Franco Bernabei, som kom inn i bildet og startet moderniseringen av eiendommen og vinmarkene på slutten av 1970-tallet. Bernabei er også involvert i andre kjente Chianti-eiendommer som Fontodi og Felsina-Berardenga, begge i classiscosonen. Francesco Giuntini Antinori er litt av en karakter, eksentrisk, kultivert, vennlig og meget interessant. Få har gjort så mye for Rùfina i moderne tid som Francesco Giuntini Antinori.

I dag omfatter Fattoria Selvapiana i alt 240 hektar, der 45 hektar er avsatt til vinproduksjon og 31 hektar er dedikert ene og alene til produksjon av olivenolje. Vinmarkene på eiendommen dyrkes i dag etter økologiske prinsipper.

Jordsmonn og vitikultur

Rùfina har et meget spesielt mikroklima, som påvirker vinene i høy grad. Chianti fra Rùfina produseres fra høyt beliggende vinmarker langs elven Sieve rett øst for Firenze. Hele området påvirkes av fjellkjeden Appenninene, som sender en kontinuerlig strøm av kjølig luft nedover langs dalføret Rùfina. Denne nokså permanente nedkjølingen av vinmarkene og eiendommene som ligger her, setter sitt preg på vinstilen. Vinene er de syrligste i hele Chianti, har mindre markante tanniner enn Chianti Classico, er smalere om midjen og er ofte også mer åpenbart rødfruktparfymerte enn chianti fra andre geografiske soner, oftest er de mer preget av røde moreller og bittersyrlige kirsebær.

Vinifikasjon

Chianti normale, vanlig Chianti, fra Fattoria Selvapiana er en erketypisk chianti rùfina i en sursøt morell- og skyggekirsebærpreget stil, så godt som alltid meget frisk, energisk og syrlig, og med en fast og likevel delikat bitterknekk i slutten av smakskurven. En eksemplarisk matvin, med syrekick og klarhet i frukten som svært få andre chiantier. Siste gang eiendommen laget en vanlig riserva-utgave var tilbake i 1997.

Vinmarksareal

Eiendommens beste vin og eneste riserva i dag er Chianti Rùfina Riserva Bucerchiale, en enkeltvinmarkschianti laget på 100 % sangiovese og første gang produsert i 1979. Fermenteringen skjer i temperaturregulerte ståltanker på ca 30 grader med regelmessig overpumping og total maserasjonstid på 20-25 dager. Etter endt malolaktisk gjæring modnes vinen videre på franske barriques og medium store slovenske og italienske eikeliggere. Bucerchiale ligger på fat i 15 mnd og blandes deretter i ståltanker før tapping på flaske.

Appellasjoner

DOC Chanti Rùfina og DOC Chianti Rùfina Riserva Bucerchiale, DOC Vin Santo del Chianti Rùfina, samt olivenolje.

Olivenolje

Selvapianas Olio Extra de Vergine di Oliva er noe helt for seg selv, så grønn, klorofylldominert og pepperaktig bitter at den i matlagingen skal brukes med høy grad av aktsomhet. Den bør brukes som aromakomponent snarere enn som olje. Den er laget på oliventypene frantoio (90 %) og moraiolo (10 %), og blir høstet i oktober / november.