Le Contesse

Italia | Prosecco | -

BIODYNAMISK
ØKOLOGISK
Azienda Le Contesse.jpg

Le Contesse drives i dag av Bonotto-familien. Eiendommen ble kjøpt i 1976 av grevinnen av Tiepolo, noe som ga opphav til navnet Le Contesse, som rett og slett betyr «grevinnen». Siden den gang har de ekspandert og sikret seg verdifulle vinmarker i området, hvilket har resultert i at eiendommen i dag består av totalt 185 hektar med en årlig produksjon på omtrent tre millioner flasker.

Familien har to vinerier, et moderne og et historisk, hvor det moderne er laget for å optimalisere bærekraftig produksjon av frisk og vellaget prosecco i en rekke ulike stiler. Ansvaret for vinmarkene og vineriet deles mellom eldste sønn Fabio og hans lillebror Davide. Fabios kone Francesca er eksportansvarlig og står for kommunikasjonen med ulike markeder, og ellers jobber familien aktivt med å inkludere alle generasjoner i driften.

davide and I.jpg
  • Italia

    Land

  • Prosecco

    Distrikt

  • Fabio Bonotto

    Vinmaker

  • 3 000 000

    Antall flasker produsert årlig

  • 185,0

    Antall eide hektar

  • 1976

    Grunnlagt

  • lecontesse.it/en/home-en

    Nettside

Filosofi

Familien Bonotto har alltid lagt vekt på kontinuerlig forbedring av både vinmarkene og vineriene i takt med samfunnsutviklingen. De er åpne for teknologiske innovasjoner, samtidig som de ikke er redde for å se bakover i historien for gode løsninger i vinmarkene.

Deres siste tilskudd er et nybygget vineri i Conegliano. Dette ligger nærmere familiens vinmarker i de høyere beliggende områdene i appellasjonen, og den reduserte avstanden fra vinmark til vineri sikrer en best mulig bevaring av den ferske fruktkvaliteten etter at druene er høstet. Vineriet er også designet for å ha en minst mulig energikrevende produksjon, med dype kjellere som minimerer behovet for kunstig kjøling, mens solceller sørger for fornybar energi. I tillegg benyttes i stor grad gravitasjonskraft for transport av druer og juice gjennom produksjonsprosessen.

I vinmarkene har familien gjennomført to viktige grep for å fremme bærekraft og effektivitet. Flere parseller har blitt replantet for å tilpasses moderne innhøstningsmaskiner, som kan høste så skånsomt at druene ikke knuses før de kommer frem til vineriet. I tillegg har familien begynt konvertering av enkelte parseller til økologisk drift, som det vil kunne bli mer av i fremtiden.

Historikk

Familien har forvaltet eiendommen i nesten 50 år, og besitter i dag 35 hektar i DOCG-sonen. I tillegg eier de over 150 hektar vinmark nærmere elven, og har parseller i over åtte landsbyer/soner.

En sentral beslutning som ble tatt tidlig var å unngå vinifisering i to separate tanker. I stedet valgte de å bevare mosten i én enkelt tank under hele vinifikasjonen, hvilket gir en prosecco med et friskere og fruktigere uttrykk, samtidig som mosten eller juicen aldri er i kontakt med oksygen.

Vinmarkene i åssidene gir lavere avlinger og krever mer omfattende manuelt arbeid. Vinmarkene nærmere elven har derimot godt drenert jord med mye grus og stein, og her er det også mulig å mekanisere mye av arbeidet. Foreløpig representerer dette en mer bærekraftig retning for regionen, både fordi arbeidskraft i dag er vanskeligere tilgjengelig og fordi det er nødvendig å investere i denne delen av produksjonen for å klare å produsere nok vin til riktig pris.

Fabios kone Francesca har samtidig jobbet aktivt med å sikre at alle valg Le Contesse tar er mer bærekraftige enn de var, som for eksempel da de nylig byttet til lettere flasker som veier 715 i stedet for 800 gram.

Jordsmonn og vitikultur

Allerede for 15 år siden begynte Fabio arbeidet med å øke det biologiske mangfoldet i familiens vinmarker. Han satte i gang et omfattende prosjekt der han plantet et titalls forskjellige sorter blomster, korn og gressarter. Målet var tredelt: å identifisere hvilke planter som egner seg best til hvilke jordsmonn, fremme en rik fauna av insekter og andre dyr, og skape et naturlig samspill mellom vinstokkene og det øvrige plantelivet. Fabio var ikke bekymret for «konkurransen» mellom vinstokkene og de andre plantene, ettersom glera er en drue som er kjent for sine høye avlinger, og dermed fint kan dele på den tilgjengelige næringen. Fabio har tvert imot opplevd at denne tilnærmingen har gitt en mer harmonisk vinmark: vinstokkene produserer færre blader, mens avlingsvolumene har vært fine og druene har fått høyere konsentrasjon.

Vinmarkene til Le Contesse kan kategoriseres i to: de som strekker seg oppover åssidene, og de som ligger flatere til nærmere elven. Åssidene er gunstige i varme år hvor det samtidig er nok vann tilgjengelig. Her oppe er det en utfordring om det blir for tørt, ettersom jorden er godt drenert og glera er en druetype som tåler dårlig stress fra tørke. Som motsetning til dette gjør de flatere beliggende vinmarkene det bedre i de tørreste årene, og Fabio mener at det har sammenheng med det høye grunnvannet i sonen.

De senere årene har Fabio sett at hans økologiske parseller håndterer variasjonen mellom årgangene bedre enn de konvensjonelt dyrkede, og han jobber derfor med å se på om han gradvis kan konvertere mer og mer vinmark til økologisk drift.

Vinifikasjon

Fabio har alltid vært opptatt av utforsking og innovasjon, og har nesten hvert eneste år gjort mindre justeringer i en eller annen del av vinifikasjonen. I 2013 ble han overbevist av en god venn og nabo om at flasketapping burde gjøres ved nøyaktig 0 grader celsius. Ved tapping på denne temperaturen reduseres oksygenopptaket i vinen, samtidig som færre flasker skummer over og det dermed blir mindre svinn. Dette sikrer derfor en mer stabil produksjonslinje både når det gjelder volum og kvalitet.

Videre har Fabio jobbet lenge med utviklingen av en Brut Nature-versjon, og ser nå at han får det beste resultatet med en kombinasjon av druer fra både bratte skråninger og flate vinmarker.

Vinmarksareal

Vinmarkene er spredt over åtte forskjellige kommuner: San Polo di Piave, Mareno di Piave, Santa Lucia di Piave, Vazzola / San Pietro di Feletto / Vittorio Veneto / San Vendemmiano / Roveredo in Piano. En stor del av vår drueproduksjonsområde ligger innenfor det 55. italienske "Verdensarvstedet", "Prosecco åsene i Conegliano og Valdobbiadene". Et territorium hvis skjønnhet taler for seg selv: tusenvis av hektar som strekker seg i øst-vest retning, fra Vittorio Veneto til Valdobbiadene, et landskap preget av bakkede åser, "ciglioni" (små vinmarker på smale gresskledde voller), skoger, landsbyer og avlinger. I århundrer har dette kuperte terrenget blitt formet og tilpasset av mennesker, og har skapt et unikt sjakkbrettmønsterlandskap dannet av rader med parallele og vertikale vinstokker i forhold til skråningene.