Champagne Billecart-Salmon
Frankrike | Champagne | -
Champagne som vintype og som region har hatt en rivende utvikling i de siste 10-15 årene. I dag er de små landsbylokaliserte produsentene mer synlige i eksportmarkedene enn tidligere. Det er bra, for på den måten danner forbrukerne seg et mer korrekt og sammensatt bilde av den totale virksomheten i Champagne.
Det er i dag en nokså utbredt oppfatning at de små husene ute i vinmarkene lager mer særpregede og distinkte viner enn de store produsentene, de fleste med base i Epernay og Reims. I noen grad er dette en korrekt vurdering. Bildet er imidlertid mer sammensatt enn dette. Det hersker neppe tvil om at vinene til små og pasjonerte dyrkere er mer uttrykksfulle og interessante enn de mest industrielt fremstilte champagnene til de største husene i regionen, men denne betydelige avstanden, og større blir den ikke, er ingen relevant og gyldig målestokk når man skal fange opp alle de kvalitative og stilmessige nyansene i forholdet mellom små, mellomstore og store produsenter. De små er ikke gode, mange er tvert i mot meget ordinære, og de mellomstore og store er ikke dårlige eller ordinære i egenskap av størrelsen, det er mulighetene, ambisjonene og evnene som avgjør i hvert enkelt tilfelle. Det finnes hus blant de store som er ordinære, men mange er naturligvis også meget gode. Og snakker man med produsentene i regionen, viser bildet like høy grad av nyansering. Mellomstore og store produsenter respekterer de små for gode og interessante viner, og også omvendt.

Frankrike
Land
Champagne
Distrikt
Mr Florent Nys
Vinmaker
2000000
Antall flasker produsert årlig
100,0
Antall eide hektar
1818
Grunnlagt
Historikk
Billecart-Salmon holder til i Mareuil-sur-Aÿ, en landsby som mange mener burde vært klassifisert grand cru, men som altså er klassifisert 99 poeng snarere enn de nødvendige 100. Firmaet startet opp i 1818, men rotet seg bort i finansielle vanskeligheter på 1830-tallet, noe som skulle komme til å påvirke firmaet negativt gjennom flere generasjoner. Charles Roland-Billecart overtok kontrollen i 1917 og besluttet seg for å selge unna samtlige av firmaets vinmarker. Det var nødvendigvis en meget kontroversiell avgjørelse, men beslutningen har i hvert fall resultert i kontinuerlig vekst siden den gang, så beslutningen kan neppe ha vært helt gal.
Jordsmonn og vitikultur
I dag kjøper Billecart-Salmon inn druer fra 26 forskjellige landsbyer. De kjøper 40-50 % mer druer enn de trenger til egen produksjon. Etter en grundig seleksjon videreselger firmaet basevin, den anses for å være svært ettertraktet på grunn av den høye kvaliteten. I dag eier firmaet igjen også noe vinmark, druene til prestisjecuvéen Clos Saint Hilaire kommer fra egne vinmarker rett bak produksjonslokalene i Mareuil-sur-Aÿ. Totalt sett kommer 40 % av druene fra Côte de Blanc, 30 % fra Montagne de Reims og 30 % fra Vallée de la Marne. Dagens produksjon er på ca 2 millioner flasker, noe som gjør Billecart-Salmon til et mellomstort champagnehus.
Vinifikasjon
Internasjonale journalister med god kjennskap til vinene herfra, påpeker at Billecart-Salmons viner utvikler seg meget langsomt frem til høy grad av finesse og kompleksitet samtidig som de i ung alder opptrer som friske, sprøe og lettdrikkelige. Årsaken til at vinene utvikler seg på denne positive måten henger nøye sammen med måten de er produsert på. Flere produksjonstekniske forhold er spesielle her i huset: Mosten klares ved ca 5 grader. Denne kaldstabiliseringen fjerner det meste av den lokale gjærsoppen fra vinmarkene og det tilsettes tørket gjærsopp tilpasset husets stil hentet fra spesielt utvalgte vinmarker i Avize, Cramant og Verzenay. Denne gjærsoppen brukes i begge gjæringene. Spesielt hos Billecart-Salmon er at alkoholgjæringen finner sted på så lav temperatur som ca 10 grader og varer i hele 3 uker. Det resulterer i en helt uforlignelig kjølig, transparent og samtidig elegant vinstil. Temperaturen økes så til 18 grader for å sette i gang den malolaktiske gjæringen. Spesielt her er også et enormt batteri med mindre 4000 liters tanker som gjør det mulig å blande basevinene med høyest mulig grad av detaljering og presisjon.
Hos Billecart-Salmon arbeides det etter en strengt praktisert reduktiv målsetting. I alle tekniske faser av produksjonen er det en overordnet målsetting å unngå oksidasjon. Resultatet av er en syrlig, elegant og klokkeren stil som meget langsomt legger på seg kompleksitet og vekt ved lagring og som følgelig har et usedvanlig sjenerøst drikkevindu. Vinene kan drikkes for ferskhetens skyld, men belønner samtidig den tålmodige når flaskene omsider åpnes. Tidlige 1980-tallsårganger er i dag forbløffende ferske, energiske og unge og det samme gjelder også for eldre årganger. Få om noen champagner lagrer bedre og med høyere grad av positiv forutsigelighet enn vinene fra Billecart-Salmon.