Domaine Heresztyn-Mazzini
Frankrike | Burgund | Gevrey-Chambertin
Selv om familien Heresztyn har dyrket druer i regionen siden 30-tallet, så er domainet Heresztyn-Mazzini såpass nytt at de ikke engang har feiret sitt 10-års jubileum, da første årgang lansert under det nye navnet var 2012. Det er Florence Heresztyn og mannen Simon Mazzini som har slått sammen sine krefter og etablert en eiendom på 5,5 ha med vinmarkene som tidligere lå i «Domaine Heresztyn» - en rekke fabelaktige plotter i Côte de Nuits. Florence jobbet med familiens vinmarker i 13 år før denne re-organiseringen sammen med ektemannen, som også jobbet for Heresztyn familien siden 2003. De holder til i Gevrey-Chambertin, hvorav naboen er en kjenning av huset; Pierre Duroché.
Frankrike
Land
Burgund
Distrikt
Florence Heresztyn & Simon Mazzini
Vinmaker
5,5
Antall eide hektar
2012
Grunnlagt
Filosofi
Florence og Simon er åpne for forandring, forbedring og justering. De startet allerede i 2007 med å teste ut mindre andeler hele klaser når eiendommen het bare Heresztyn. Ved etableringen av eget domaine så var dette et viktig punkt i å hente ut mer av jordsmonnets signatur i vinene, derfor er det i dag opp til 100% for enkelte årganger og vinmarker. Det er et fokus på naturens gaver og muligheter, og de jobbet frem til 2016 etter lutte raisonnée metode, og bruker månesyklusene for å avgjøre tapningstidspunkt og blending. Da de finner at dette hever kvaliteten og balansen i vinene betraktelig. De startet konvertering til økologisk i 2016, og fra 2019 årgangen vil vinene være økologisk sertifisert, og de har de senere år hentet inn mer inspirasjon fra biodynamiske kollegaer.
Jordsmonn og vitikultur
Det handler om å tilrettelegge for optimal modning på druene, og med minst mulig behov for sprøyting og behandling. De har i flere år levert druer til blant annet Benjamin Leroux, som er kjent for å velvillig dele sin kunnskap om vitikultur og ønologi. Dette bekjentskapet har medført til Florence og Simons arbeidshverdag har blitt dreiet mot å jobbe mer i vinmarkene fremfor kjelleren ifølge dem selv. De pløyer vinmarkene, klipper overflødige blomsterskudd tidlig, samt jobber med kontrollert klipping av blader for å unngå for mye sollys, samtidig holde det luftig nok for å minimere råte og sopp problematikk. De fjerner også drueklaser for å kanalisere energi inn i færre druer når det nærmer seg modning. Ved innhøstning så har de to plukketeam med hver sin spesialitet; druemodning og modning av stilkene på drueklasene.
Vinifikasjon
Florence er kjent for å være en mester i tannin-ekstraksjon, aldri for mye, men også tilstrekkelig for å kreere viner av en viss seriøsitet og karakter. Det brukes mellom 20 og 100% hele klaser, hvorav de varierer etter årgangens karakter og per vinmark. Dette gjør at vinene kan ha et variert uttrykk også utenfor den vanlige terroir forskjellen – men de utstråler alltid en adresse. Florence forteller at bruken av hele klaser tilfører både friskhet og vekt, og kan både brukes i solmodne årganger for å gi en kontrast til moden frukt med sine strukturelle elementer, og i kjøligere årganger for å gi dybde og bredere palett. Det viktigste er å ikke bruke umodne stilker. Før fermentering er det en kaldmaserasjon, etterfulgt av spontan fermentering med stedegen gjær. Pigeage gjennomføres 3-4 ganger daglig.
Etter vinfikasjonen så overføres vinene til fat, sjeldent mer enn 50% nye fat, i 2018 var ingen cuvee med mer enn 40% nye fat– da på Grand Cru-. For resterende vinmarker er det som regel 20-30% nye fat. Vinene blir liggende på fat i 16-18 mnd. De bruker en varierende grad av toast, avhengig av bøkkerens kvaliteter. De jobber med flere leverandører for å få riktig uttrykk til riktig vinmark og riktig årgang. Selv om det kan virke som det gjøres mye vinmaking her, så har de en relativt hands-off tilnærming gjennom vinifikasjonen, slik at vinmarkene kan få snakke for seg selv.
Vinene tappes med riktig mengde svovel og uten filtrering.
Vinmarksareal
- Bourgogne Blanc, 0,26 ha
- Bourgogne Rouge, 0,76 ha
- Chambolle-Musigny, 0,17 ha
- Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes, 1,14 ha
- Gevrey-Chambertin "Les Songes", 0,35 ha
- Gevrey-Chambertin "Les Jouises", 0,77 ha
- Gevrey-Chambertin "Clos Village", 0,22 ha
- Gevrey-Chambertin 1er Cru "La Perriere", 0,345 ha
- Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Goulots", 0,38 ha
- Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Champonnets", 0,21 ha
- Morey-Saint-Denis 1er Cru "Les Millandes", 0,375 ha
- Clos-Saint-Denis Grand Cru, 0,23 ha