Leitz

Tyskland | Rheingau | Rudesheim

25262213807_3465060a21_o.jpg

Leitz har vært ledestjernen i riesling-revolusjonen som har funnet sted i Norge de siste 10-15 årene, etter hvert som tørre rieslinger av høy kvalitet for alvor har sjarmert det norske folk i senk. Johannes var videre tidlig ute med å tilby riesling både med skrukork og på Bag-in-Box, og GG-ene hans høster lovord og bred anerkjennelse blant både journalister og konsumenter. I 2011 ble Johannes kåret til "Årets tyske vinmaker" av den franske restaurantguiden Gault Millau.

Turn on the LEITZ!

25262208657_fab6dfe623_o.jpg

Historikk

Leitz-familiens erfaring som vinbønder går helt tilbake til 1744, men historien om dagens Weingut Leitz starter like etter andre verdenskrig, da Johannes' bestefar Josef Leitz gjenoppbygget en sønderbombet vingård.

Vinhuset ble i en kort periode drevet av Johannes' far Antonius, som døde da sønnen var bare 14 måneder gammel. Moren overtok da ansvaret for eiendommen, parallelt med å drive blomsterbutikk og målbevisst hjelpe sønnen inn i rollen som selvstendig vinmaker.

Etter å ha tatt en mastergrad i vitikultur og jobbet hos flere ulike vinprodusenter, overtok Johannes vingården i 1985. Den gangen omfattet Weingut Leitz kun 2,1 hektar med vinmark og en liten kjeller bak morens blomsterbutikk. Johannes er en arbeidsom og kvalitetsbevisst mann, og startet dermed tidlig med å legge om arbeidet for å lage bedre viner. Han solgte derfor unna de dårligste vinmarkene, for så å kjøpe parseller i mange av de beste vinmarkene i Rüdesheim. I dag består eiendommen av imponerende 53 hektar med vinmark.

Vinifikasjon

Johannes jobber med et bredt spenn av teknikker og verktøy i kjelleren, dette fordi han ønsker å lage vin til alle anledninger, vin skal være gøy! Hans Rosévin og innstegs-tapning av Rheingau Riesling ser begge to fermenteringer på relativt lave temperaturer for å fremheve fruktighet og nyanser for de som skal drikke vinene innen ett år. Når en går oppover kvalitetshierarkiet og vinmakingen som foregår, så gjør egentlig Johannes mindre og mindre, han lar druene, sedimentene og gjærrestene gjøre jobben. Her bruker han også en kombinasjon av store fat og ståltank, før overføring utelukkende til store fat for Grosse Gewächse vinene sine, der ligger de nå to vintre, slik at Johannes ikke lenger slipper sine GG viner den 1. september påfølgende år, men våren etter.