Comando G

Spania | Madrid | -

26259847889_60574ca9e0_o.jpg

Comando G lager noen av verdens mest delikate uttrykk for garnacha-druen en time vest for Madrid. Blant granittblokker høyt til fjells og langt utenfor allfarvei finner du de gamle vinmarkene som Fernando og Daniel ser til. I det svale mesoklimaet helt på grensen for hvor garnacha kan modnes, har de startet en slags garnacharevolusjon som verden har bejublet.

 

24183803158_087b526149_o.jpg
 • Spania

  Land

 • Madrid

  Distrikt

 • Fernando Garcia, Daniel Landi og Ramon Esteve Bosch

  Vinmaker

 • 15,0

  Antall eide hektar

 • 2008

  Grunnlagt

 • comandog.es

  Nettside

Filosofi

Inspirasjonen da Comando G startet i 2008 var legendariske Ch. Rayas i Châteuneuf-du-Pape med deres lyse, vibrerende og konsentrerte stil. I dag kan vi nok si Comando G har sin helt egen adresse, uttrykk og stil, og at det heller er de som inspirerer verdens garnachaprodusenter.

Vinmakene dyrkes etter biodynamiske prinsipper og med svært lave avlinger i høyder fra 850 til over 1200 moh. De har en rekke enkeltvinmarksviner med svært begrenset tilgjengelighet, samt deres village-vin, flaggskipet Bruja de Rozas (fra landsbyen Rozas de Puerto Real) som er tilgjengelig stort sett gjennom hele året, også i magnum. Deres premier cru, Rozas 1er cru kommer i betydelig mindre opplag, og i et år som 2019 med mye frost, er avlingene mer enn halvert. 

Etter strenge selekteringer benyttes kun de beste druene og de vinifiseres etter samme prinsipper over hele linjen: spontanfermentert med hele drueklaser og lange skånsomme maserasjoner, opp til 50-60 dager på noen av enkeltmarksvinene. Modningen foregår på store, brukte franske eikefat, men de jobber også nå med en andel betong på vinene sine. Ingen klaring eller filtrering, vinene er svært delikate og lyse i stilen. 

Totalt kultiverer Comando G rundt 15 hektar med vinmark i Rozas de Puerto Real i dalen Tiétar, samt noen parseller lenger nordvest i de kjøligste delene av Alto Alberche-dalen (El Tamboril, Tumba del Rey Moro og Rumbo al Norte).

Daniel og Fernando ønsker at hele regionen skal få sin genreisning og bli en attraktiv, bærekraftig vinregion drevet frem av toppkvalitetsviner verden vil betale for. De hjelper derfor blant annet kooperativet i Cadalso med både konsultasjon på vitikultur og vinmaking. 

Historikk

Comando G er samarbeidsprosjektet mellom Fernando García og Daniel Gómez Jiménez-Landi som ble starter opp i 2008. Første årgang i Norge var 2012. 

Historisk sett har Sierra de Gredos vært en av de største og viktigste vinregioenene i Spania, men få utenfor Spania kjenner til den. De bratte og utilgjengelige vinmarkene i forvitret granitt og skifer fra jordens oldtid (paloezoikum) har alltid gitt flotte druer av meget høy kvalitet i de beste vinmarkene. Men denne kvaliteten ble ikke ivaretatt og rubbel og bit ble blandet sammen og solgt i bulk så hovestadens innbyggere kunn nyte billig lokal vin. Null eksport, knallhardt arbeid med høye kostnader kombinert med dårlig betaling har vært oppskriften på en gradvis avvikling og fraflytting. Vinregionen på over 4000 hektar har skrumpet inn til bare en tidels volum, og kun de flateste og lettest håndterbare vinmarkene med lavest kostnader har blitt skikkelig tatt vare på - inntil folk som Daniel og Fernando og andre som Telmo Rodriguez, Marc Isart og Daniel Ramos kom på banen på 2000-tallet. 

Fernando og Daniel er venner fra skoletiden, og har alltid følt tiltrekkingen mot fjellene. Idéen om at de gamle, ufremkommelige o gnedlagte vinmarkene her skulle bli deres sted, ble materialisert i 2008 da de fikk delvis kjøpt og leid vinmarker med gamle vinstokker. Prosjektet døpte de Comando G. Navnet kommer fra en japansk tegneseriefigur fra 80-tallet, men har i denne sammenhengen også meningen Comando Garnacha. Og det er denne druen dette prosjektet handler om. Rød Garnacha først og fremst, men de lager også en legendarisk hvitvin fra vinmarken El Tamboril 1230 moh. 

På forbløffende kort tid viste vinene en fremragende kvalitet og delikat stil som aldri tidligere har vært assosiert med spansk garnacha eller spank vin forøvrig.
En ny æra var i gang.

Jordsmonn og vitikultur

Jordsmonnet er i stor grad forvitret og mager granitt og noe skifer. De 50-80 år gamle vinstokkene vokser som bush vines innimellom granittblokker, oliventrær og andre vekster. Svært lave avlinger og dyrking etter biodynamiske prinsipper danner grunnlaget for topp garnacha fra Gredos. 

Totalt kultiverer Comando G rundt 15 hektar med vinmark i Rozas de Puerto Real i dalen Tiétar, samt noen parseller lenger nordvest i de kjøligste delene av Alto Alberche-dalen (El Tamboril, Tumba del Rey Moro og Rumbo Al Norte). De ulike enkeltvinmarksvinene er kun tilgjengelig som spesialimport og kommer i svært begrensede mengder. Her er allikevel en liten oversikt over de forskjellige:

Las Umbrias
Fra den høyest beliggende vinmarken i Valle del Tiétar ved landsbyen Rozas del Puerto Real. Her på 1000 meter over havet har Comando G en halv hektar med østvendte 68 år gamle vinstokker. Druene er utelukkende helklasefermentert med lang skallmaserasjon og påfølgende 14 måneder modning i en gammel fransk foudre. Også tilgjengelig på magnum.

El Tamboril
El Tamboril er den nordligste og kjøligste parsellen på 1230 moh ved landsbyen Navatalgordo i Valle del Alto Alberche. Fra ren granittjord i form av sand og silt, kommer det litt avhengig av årgangens vær, 1-3 viner. Den energiske og mineralske Blanco er basert på garnacha blanca ispedd litt garnacha gris som helklasepresses med tre timers skallkontakt og med påfølgende spontanfermentering og modning i ett gammelt fat. I enkelt år lages også en florlagret hvit El Tamboril i jura-inspirert stil med florlagring. Til slutt er det den røde Tamboril som kun lages i årganger der garnacha negra modnes tilstrekkelig, som f.eks. i 2018. Dette er andre årgang og vinen konkurrerer med grand cru-vinmarkene Tumba del Rey Moro og Rumbo al Norte i kvalitet. Vinmaking som for resten av toppvinene.

Tumba del Rey Moro
Grand cru-kvalitet fra en 0,7 hektar stor parsell med upodede, over 70 år gamle vinstokker i en nordvendt og svært kjølig vinmark 1100 meter over havet. Vinmakren ligger i samme dal som El tamboril, Valle de Alto Alberche, i landsbyen Villanueva de Ávila. Vinstokkene vokser ureglementert og usystematisk i natulige terrasser i noe som likner mer restene fra et leirras enn en vinmark. Dani og Fer brukte flere måneder på å finne og rydde vei til den forjettede parsellen. Druene er utelukkende helklasefermentert med lang skallmaserasjon og påfølgende 14 måneder modning i en gammel fransk foudre.

Rumbo al Norte
Fra samme landsby som Tumba del Rey Moro, hvor klimaet er svært marginalt for garnacha. Parsellen består av 0,3 hektar med over 70 år gamle vinstokker beliggende litt høyere enn Rey Moro, på 1150 meter i Villanueva de Ávila. Jordsmonnet er granittsand rik på kvarts og grå silt. Druene er utelukkende helklasefermentert med 50-60 dager maserasjon og påfølgende 14 måneder modning i en gammel fransk foudre. Vinmarken viser seg spesielt godt i varme, tørre årganger der den bevarer en voldsom energi i vinen og munnhulen fylles av luftige og dype toner når du smaker den. 

 

Vinifikasjon

Spontanfermentering, i stor grad hele klaser, lange skånsomme maserasjoner. Deretter modning på store, brukte franske eikefat og betong. Ingen klaring eller filtrering, litt svovel tilsettes før tapping.

Vinmarksareal

Cirka 15 ha egne og leide vinmarker.

Appellasjoner

DOP Cebreros

DO Méntrida

DO Vinos de Madrid