Hva kjennetegner hvitvinskommunene i Burgund?

Hva er de typiske sensoriske trekkene ved vinene fra Chassagne-Montrachet, Meursault eller fra Saint-Aubin? Druen er den samme, avstandene er små, men vinenes forskjeller er svært store. Her er en kort gjennomgang av hva man kan forvente seg av de forskjellige hvitvinene i Burgund.
49981270658_7212f65874_o.jpg

Meursault

Meursault karakteriseres best ved et nokså bredspektret og generøst aromaregister, særlig i modne utgaver. Vanlige kjennetegn kan være nøtter (hasselnøtt, valnøtt), honningtoner, lett ristede kaffebønner, smør(malt) og en underliggende sterk/svak mineralkarakter, avhengig av vinmarkens beliggenhet innenfor kommunegrensen. Generelt kan man si at Meursault karakteriseres ved et bløtt aromaregister, også i tilfeller der vinene har en markant mineralkarakter. Blagny, som kommer fra høytliggende vinmarker over Meursault, er syrligere, mer mineraldrevne og harde i strukturen.

Puligny-Montrachet

Puligny-Montrachet kan best karakteriseres ved en klar og streng aromaprofil. Toppfrukten ligger gjerne på den grønne siden, preget av lime- og sitrusfrukter. Stilen er tilbakelent og noe reservert, ofte hard og lite meddelsom mens vinene er unge. Mineralkarakteren er poengtert, stilisert og vibrerende. Puligny-Montrachet representerer den mest aristokratiske stilen blant de hvite sentralburgunderne.

Chassagne-Montrachet

Chassagne-Montrachet kan påstås å være en slags krysning mellom Puligny-Montrachet og Meursault, men uten egentlig å kombinere de to kommunenes mest påfallende sensoriske komponenter. Det handler mest om strukturelle likheter, fedme og rikhet. Chassagne-Montrachet har ofte et forholdsvis åpent og bredt aromaregister og er bare unntaksvis preget av nabokommunens strengere lime- og sitruskarakter. Duft av grønt eple, nellik, allehånde, kardemomme, laurbær, med en underliggende og røykaktig mineralkarakter, forekommer hyppig.

Saint-Aubin

Saint-Aubin, der størsteparten er lokalisert i et trangt dalføre mellom kommunene Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet, er vanskeligere å karakterisere i forhold til egenart og karakter. Den kan sies å ha noe av den stålaktige klarheten vi finner i Puligny-Montrachet, men er aromamessig noe mer reservert. God og representativ Saint-Aubin gir mye hvit burgunder til en god pris i forhold til de øvrige kvalitetskommunene. De drikker godt unge, men de beste vinmarkene kan også ha god lagringsgevinst.

Saint-Romain

Vinmarkene i Saint-Romain ligger i en sidedal til Côte de Beaune, under vakre og dramatiske kalksteinsklipper. De er høytliggende (350-410 m.o.h.), kjølige og svært kalkholdige. Disse faktorene gir en frisk og slank stil med markant mineralitet. Fra gode vinmakere og gode vinmarker er dette en flott kilde til krispe viner, ikke minst også i varme år.