Oppskrift på Hellstrøms pinnekjøtt

Med Eyvind Hellstrøms oppskrift på pinnekjøtt er du garantert et saftig og smakfullt julemåltid!

Til 8 personer:

 •  3 kg pinnekjøtt (saltet, røkt og tørket)
  1 bunt persille
  1 kvist timian
  1 kvist løpestikke
  2 kg kålrabi
  300 gram smør
  ½ hvit malt pepper
  1 knivspiss kajennepepper

hellstrm-pinnekjtt_thumb_718x500.jpg

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige tekstur. Dette tar litt tid, men er det mest kritiske punktet på veien. Pinnekjøttet krever altså oppmerksomhet i god tid før festen begynner. Vi beregner fra tolv timer til ett døgn i vann før sausen gjenoppstår.

Selve kokeprosessen kan fort ta et par timer, noen ganger mer, avhengig av kjøttets tilstand, tykkelsen på stykkene og hvorvidt vi koker i buljong eller dampet på pinner i bunnen av kjelen. Som sagt: kanskje mer, kanskje mindre… Her må det smakes og kjennes på teksturen i kjøttet. Kokes det for lenge, blir det tørt og kjedelig.

Skiver av fåreribbe koker vi direkte i en buljong laget med løk, gulrøtter, purreløk og andre vintergrønnsaker som selleri, persillerot, skorsonerot, jordskokk og kålrabi. Vi koker denne med aromater (timian, einebær, persille og fersk eller tørket løpestikke) i en drøy time. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket: vi koker grønnsaker som skal serveres sammen med pinnekjøttet/fåreribben i denne buljongen, sammen med kjøttet. Grønnsakene er ferdig kokt etter ca. 10 minutter. Da tar vi dem ut av fåreribbekjelen og holder dem varme med smør i en annen kasserolle inntil kjøttet er ferdigkokt, sausen er laget, ringerikspotetene skrellet, kålrabistappen varm, akevitten iskald, mjøden skjenket og skålen utbragt.

Drikke og vin til pinnekjøtt
Pinnekjøttet utfordrer de fleste viner med saltinnholdet. Høy smaksintensitet, sødmefullt tilbehør og en del fett stiller krav til vin med god syre og gjerne med litt sødme i frukten.

Server en god rødvin til pinnekjøtt
En flott og dyp barbera med mørke, sødmefulle skogsbær og herlig friskhet vil komplementere pinnekjøttet perfekt. Klassisk Gigondas med et intenst bær- og fruktpreg vil matche det salte kjøttet godt, mens modne tanniner og pen syre tar seg av tilbehøret.