Fårikål à la Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm er en av landets fremste talspersoner for god mat, tradisjoner og ekte råvarer. En av våre mest ikoniske nasjonalretter er fårikålen, og den kommer på bordet nå når høstens hustrige drag kommer over oss og sesongen for ferskt lam står for dør. Her er Hellstrøm sin oppskrift og våre anbefalinger til vin til fårikål!

Til 10 personer:

 • 3 kg renskåret kjøtt fra lammelår, bog eller nakke (uten ben)
  3-4 kålhoder (hvit kål), ca. 3 kg
  80 gram, svart pepper
  2 ss einebær
  100 gram hvetemel
  1 ss sellerisalt
  2 bunter persille
  200 gram lettsaltet smør
  2 kg små mandelpoteter

hellstrms-farikal-jpg.jpg

Tilberedningen

Vi deler kjøttet i passende stykker, ca. 4 x 4 cm med skarp kniv. Vi har kjøttet i en stor kjele og dekker med kaldt vann. Vi lar dette få et oppkok og slår kjøttet over i et dørslag og lar vannet renne av. Vi skyller godt med rennende varmt vann og stiller kjøttet over i en bolle, og tilsetter hvetemel, som vi blander godt inn. Vi deler kålen i fire, fjerner de grove stammene og deler i passende grove stykker.

Vi grovknuser svart pepper og einebær og har dette i en krydderpose eller i et lite klede som vi knytter opp til en pose og binder med en kjøkkenhyssing med ca. 50 cm. lengde. Vi slår 1 liter kaldt vann i den store kjelen (støpejern eller annen tykk bunn). Vi legger i krydderposen og lar dette syde under lokk i ca. 15 minutter, vi legger deretter kjøttet i bunnen, dekker opp med kål og drysser med fint salt og sellerisalt mellom lagene. I volum skal det være 1 del kjøtt og 4 deler kål.

Vi setter lokk på kjelen (støpejern gir god og stabil varme) og koker forsiktig i ca. 1-1,5 time på svak varme. Kålen inneholder mye vann og avgir nok væske. Etter dette dobbeltsjekker vi at kjøttet er kokt mørt. Tilsetningen av hvetemel gjør at suppen jevnes lett og gis en bedre konsistens. Vi blander forsiktig kjøtt og kål med en trespade i kjelen, tar ut krydderposen og serverer i store, dype, varme tallerkener med nykokte mandelpoteter, en god klikk med kaldt smør og litt grovhakket persille over.

Vin til fårikål

Fårikål er kraftig, rik og relativt sødmefull kost, varmende og høstlig på en kald og hustrig dag. Retten er et hverdagslig eksempel på matlagings-alkymiens magi; en fullkommen og rik rett skapt av tre ingredienser - kål, kjøtt og pepper.

Tradisjonelt sett har man gjerne valgt en oppfriskende pilsnerøl akkompagnert av slagkraftig og krydret aquavit. Enkelte våghalser forsøker å sette vin på bordet til fårikålen, og selv om den første reaksjonen i tilfeller har vært blandet, har resultatet alltid motbevist fordommene. Det vi skal tenke på når vi setter vin til fårikål er å matche rettens mektige, sødmefulle og smaksrike karakter med nok konsentrasjon, syrlig friskhet og en tanke generøsitet i form av dybde og sødme i frukten. Vi finner sødme og bitterhet i kålen, fett og smaksdybde i kraften og kjøttet, i tillegg til et krydret kick fra pepperet. Rieslingviner, Pinot Noir-Champagne og sågar moden Meursault har meldt kandidatur, og vil utvilsomt by på forskjellige og oppsiktsvekkende resultater.