Antichi Vigneti di Cantalupo

Italia | Piemonte | Ghemme

49829493636_f36cd7b341_o.jpg

Åssideterrasser med vinstokker i en karrig og lite fruktbar miks av grus, sand og leire fra prehistoriske elveløp og moreneansamlinger fra siste istid.

De fleste med et forhold til nebbiolo tenker først og fremst på de velkjente DOCG'ene Barbaresco og Barolo når druen kommer opp som tema. Mindre kjente distrikter som DOC Roero og DOCG'ene Ghemme og Gattinara i den nordlige delen av Piemonte er det færre som er fortrolige med. Ghemme fikk status som DOCG i 1997 etter 18 år med DOC-status.

I de siste årene har imidlertid alle de nevnte tre distriktene utmerket seg som seriøse og interessante distrikter for produksjon av nebbiolobaserte viner. Toppfolkene i disse regionene produserer i dag vin på et kvalitetsnivå som i mange tilfeller mer enn konkurrerer med seriøse produsenter i Barolo og Barberesco.

49893681238_1a72f69bcd_o.jpg
 • Italia

  Land

 • Piemonte

  Distrikt

 • 100,0

  Antall eide hektar

 • cantalupo.net

  Nettside

Historikk

Av de tre distriktene er Ghemme det minste, og har i realiteten bare med én stor og betydningsfull produsent, nemlig Antichi Vigneti di Cantalupo. Det er i dag mindre enn 50 aktive produsenter i regionen, og antallet er økende. Antichi Vigneti di Cantalupo disponerer i dag over ca 100 ha vinmark og vokser stadig i areal. Druematerialet til firmaets viner kommer fra terrasseanlagte åssidevinmarker på 250-300 meters høyde med en karrig og lite fruktbar miks av grus, sand og leire, som ble dannet etter prehistoriske elveløp i kombinasjon med moreneansamlinger etter at Monte Rosa-isbreen trakk seg tilbake mot slutten av siste istid. Generelt sett er jordsmonnet i Ghemme mer karrig enn hva tilfellet ellers er i Langhe. Historisk sett er Ghemme et gammelt område for produksjon av vin, arkeologiske utgravinger viser at det har vært dyrket druer og produsert vin i regionen i mer enn to tusen år. Arlunno-familien, dagens eiere av Antichi Vigneti di Cantalupo, ervervet vinmarker i Ghemme og omegnen rundt 1800. Familien har imidlertid hatt sin virksomhet i regionen siden 1500-tallet. Først i 1977 fikk eiendommen dagens navn.

Vinifikasjon

Toppvinene hos Antichi Vigneti di Cantalupo er enkeltvinmarksghemmene Collis Breclemae og Collis Carellae, begge vinmarker på ca 10 ha hver, som produserer 100 % nebbiolobasert vin med nokså ulike sensoriske egenskaper. Vinmarken Collis Breclemae har et tyngre jordsmonn med en høyere andel leire, og vinen smaker deretter: Dypt fruktig og fast med mørk og jordlig smaksintensitet, betydelig vekt og fast struktur. Collis Carellae har mer stein og grus i jordsmonnsmiksen og vinmarken er langt bedre drenert. Collis Carellae er en typisk rødfruktpreget ghemme, slank og elegant med delikat rødfruktpreg og fine tanniner. Collis Breclemae og Collis Carellae produseres på tilnærmet samme måte. Maserasjon og fermentasjon finner sted på 28-30 grader i 2-3 uker. Vinen overføres deretter til store eikeliggere der den lagres og modnes videre i 25-30 mnd frem til tapping på flaske. Vanlig Ghemme produseres omtrent som de to store cru'ene, men med noe kortere opphold i eikeliggere.

En særpreget vin og ikke minst etterspurt vin fra Antichi Vigneti di Cantalupo er Il Mimo, en rosé basert på 100 % nebbiolo. Dens egenartede ripsfruktige, rike og samtidig syrlige stil har gjort den til en svært populær vin i det norske markedet. Il Mimo har vanligvis 8 timer skallkontakt og fermenteres på 16-18 grader. Vinen gjennomgår ikke malolaktisk gjæring for å beholde en mest mulig ripspreget og energisk fersk rødfrukt i vinen. Druematerialet til Agamium Nebbiolo Colline Novaresi stammer fra vinmarker i Colline Novarsi, som fikk sin DOC så sent som i 1994, og som ligger rett nord for kommunen Novara. Lovverket her gir et visst slingringsmonn med hensyn til druemiks; i Agamium er det imidlertid 100% nebbiolo snarere enn den tillatte minstegrensen på 85%.

Appellasjoner

DOCG Ghemme, DOC Colline Novaresi