Roland Schmitt Altenberg de Bergbieten Grand Cru Riesling 2020

Hvitvin | Frankrike | Alsace | 0,75 L | 13,5 % | BU

Roland Schmitt Altenberg de Bergbieten Grand Cru Riesling 2020

Vinen er stram, syrlig, klokkeren og mineralsk på duft med preg av lime, sitrus, eple og kalkmineralitet. Dette er grand cru så det rekker. På smak er dette en syrlig og samtidig rik vin med stor konsentrasjon, markant mineralkarakter, lengde og friskhet. Lagring i 5-8 år kan forsvares uten problemer, men den er god å drikke allerede nå.

Kr. 355,00

PRIS PÅ VINMONOPOLET INKL. MVA

Level 9 of 12
Friskhet
Level 8 of 12
Fylde
Level 1 of 12
Sødme
Passer til
Fisk, Lyst kjøtt, Ost
DRUETYPE
100 % riesling
JORDSMONN
Mergel med dolomittstein
ØKOLOGISK

Opprinnelse

Avlingskontroll hele året: Beskjæring, "prick out" og lett jordarbeid.

Vinifikasjon

Håndplukkede druer, som presses på pneumatiske presser. Gjæres tørr på rustfrie ståltanker før vinen ligger på bunnfallet til sommeren det påfølgende året etter vinhøsten. Vinen gjennomgår ikke malolaktisk gjæring. Vinen omstikkes en gang underveis og filtreres ikke før tapping på flaske

Bruksområde

Passer godt til fete fisketyper som kveite og laks og til diverse typer carpaccio og rike typer smørsaus og fløtesaus. Vinen er ualminnelig flott til sushi. Serveringstemperatur 8-10 grader.
 • SAP-nummer

  9064726

 • Vinmonopol-nummer

  2069701

 • EPD-nummer

  1065432

 • Land

  Frankrike

 • Distrikt

  Alsace

 • Underdistrikt

  -

 • Antall hektar

  1,1

 • Emballasjetype

  Glass

 • Sukker

  5,9 g/l

 • Syre

  8,3 g/l

 • Årstall plantet

  1968, 1979, 1980, 1994 og 1996

 • Allergener

  Sulfitt

LAGRE SOM FAVORITT

Domaine Roland Schmitt

Beliggenheten nordøst i Frankrike sikrer Alsace en lang og forholdsvis kjølig vekstsesong. Alsace avgrenses av Rhinen i øst og beskyttes i vest mot regn og vind av Vosgeserfjellkjeden. Regionen er preget av et kontinentalt innlandsklima som er varmere og mer stabilt enn på den tyske siden av grensen.

Jordsmonnet i Alsace er svært variert. Høyereliggende skråninger i Vosgesene inneholder gneis, kvarts, granitt, sandstein og vulkanske sedimenter. Mindre bratte skråninger består av mergel, sandstein og leireholdig jordsmonn. Regelen er at det tyngre jordsmonnet resulterer i fetere og rikere viner, mens de høyereliggende vinmarkene gir mer elegante og transparente versjoner med finere syrestruktur og et mer delikat aromabilde.

Bak grand cru i Alsace ligger en lang og omstendelig historie, som regionen i grunnen aldri har klart å organisere på en god måte. Flere runder med utredning og klassifikasjon har pågått over en lang periode. Siste runde var i 1985 og resultatet ble heller ikke denne gangen godt. Næringsinteressene er for sterke i regionen til at produsentene selv makter å gjennomføre en effektiv klassifikasjon. Det er følgelig ennå langt frem før Alsace får en like presis og effektiv lovgivning på dette området som for eksempel regioner som Burgund og Bordeaux. I dag synes det stadig å være slik at det er den enkeltes evne til å skape store viner snarere enn lovgivningen i seg selv som styrer produsentenes omdømme i markedet.

Domaine Roland Schmitt holder til i landsbyen Bergbieten i den nordlige delen av Bas Rhin, ca 25 km vest for Strasbourg. Domainet drives av ambisiøse Anne-Marie Schmitt og hennes to sønner. De to sistnevnte bruker mye av sin tid ute i vinmarkene for å perfeksjonere kvaliteten på det vitikulturelle arbeidet. Anne-Marie Schmitt oppholder seg for sin del mest i kjelleren, men noen klart definert arbeidsfordeling finnes likevel ikke mellom arbeidet ute og inne. Familiemedlemmene stiller opp for hverandre der behovet er størst. Domainet produserer druer til eget bruk fra 7,5 ha vinmark, i tillegg blir noe av avlingen solgt til det lokale kooperativet.

Stjernen i porteføljen er utvilsomt den 2,2 ha store andelen i grand cru Altenberg de Bergbieten. Vinmarken regnes av mange for å produsere noe av det beste druematerialet på grand cru-nivå i Alsace. Totalt sett er vinmarken på ca 29 ha og ligger mellom 215-265 meter over havet. Vinmarken ligger godt beskyttet ved foten av Vosgesene i Molsheimregionen med perfekt sydvestlig eksposisjon i forhold til solen. Jordmonnet er preget av kalk og mergel med et gipslag på ca 30 cm som bidrar med finesse og aromatisk kompleksitet. I Altenberg de Bergbieten produserer domainet vin fra druene riesling, gewurztraminer og pinot gris.

Glinzberg har noe mindre kalk i jordsmonnet enn Altenberg de Bergbieten. Mer leire i jordsmonnet gir også en tyngre og mer umiddelbar vinstil. Glinzberg har generelt noe mindre finesse og klarhet enn det man finner i vinene fra Altenberg de Bergbieten. I Glinzberg produseres det i tillegg til riesling også muscat og gewurztraminer.