Bernard Faurie

Frankrike | Rhône | Hermitage

Faurie.jpg

Bernaud Faurie er en beskjed og reservert mann, men en seriøs og upretensiøs vinmaker, berømt for sine tradisjonelle viner fra noen av de fremste vinmarkene i Hermitage.

Illustrasjonsbilde
  • Frankrike

    Land

  • Rhône

    Distrikt

  • Bernard Faurie

    Vinmaker

  • 0,2

    Antall eide hektar

  • 1980

    Grunnlagt

Historikk

Bernard jobbet tidligere i en fabrikk i Tournon før han begynte med vinproduksjon som femte generasjon i 1980. På denne tiden hadde familien 0.56 hektar med vinmark i Hermitage. Dette økte etter hvert til 1.7 hektar i toppvinmarkene «Le Méal», «Les Bessards» og «Les Greffieux».

Jordsmonn og vitikultur

Bernard er i ferd med å pensjonere seg og har fra 2021 bare laget vin fra 0.2 hektar i «Le Méal», plantet av hans far i 1960, mens de resterende 1.5 hektar er leid ut til hans svigersønn Emmanuel Darnaud. Faurie produserte også Saint-Joseph fra vinmarken «Dardouille» i Tournon fram til parsellen ble overført til Darnaud i 2013. Vinmarkene har gamle planter med sérine, en lokal og høyt verdsatt klone av syrah.

Faurie har skilt seg litt ut i Hermitage ved å lage vinmarksspesifikke viner fremfor å nødvendigvis blende parsellene sammen, sånn som for eksempel Jean-Louis Chave er kjent for å gjøre. Vinene har lik etikett, men kan skilles fra hverandre med hjelp av fargen på kapselen. Greffieux/Bessards har hvit folie og Bessards/Méal har gullfarget folie. I enkelte årganger lages det også ren Bessards med rød folie og ren Méal med gullfarget folie og bokstaven «M»

Vinmarksarbeidet gjennomføres for hånd av Bernard selv eller med hest, og foregår uten kjemiske sprøytemidler. Beskjæringen blir gjort i takt med månefasene («The first quarter of a new moon encourages too much leaf growth»).

Vinifikasjon

Vinifikasjonen hos Faurie er tradisjonell med bruk av hele klaser og uten tilsatt gjær. Maserasjonen varer i 18-21 dager på gamle eiketanker med en kombinasjon av remontage (overpumping av druemost) og pigéage (nedpressing av drueskall). Etter gjæringen lagres vinene i 15-24 måneder på eikefat av ulike størrelser. Andelen ny eik ligger på 0-30 prosent, avehngig av cuvée. Vinene klares ikke, men filtreres lett.

Når det kommer til hvit Hermitage er Faurie så å si den enste produsenten i appellasjonen som blokkerer (i hvert fall delvis) den malolaktiske gjæringen. Vinen kommer fra en liten parsell med Marsanne-planter fra 1920- og 1960-tallet i «Les Greffieux», og lagres i 6-8 måneder på primært brukte eikefat.