Miraval

Frankrike | Provence | Côte de Provence

51014272445_e5f4c0ec46_o.jpg

Château Miraval er en av de mest kjente eiendommene i Provence. Evnen til å kombinere historie og kultur med innovasjon; det helt unike terroiret med perfeksjonistisk og presist vinmarks- og kjellerarbeide bidrar er nøkkelen til anerkjennelsen. Miraval leverer alltid skyhøy kvalitet med signatur fra terroiret. Det er selvfølgelig ingen ulempe at Brad Pitt eier gården, men uten særdeles høy og stabil kvalitet år etter år, ville ikke Ch.Miraval vært det det er i dag. Og det er innholdet i flasken vi alltid måler etter.

47535242301_63b357a3a7_o.jpg
 • Frankrike

  Land

 • Provence

  Distrikt

 • Marc Perrin

  Vinmaker

 • 400,0

  Antall eide hektar

 • miraval.com/en/home

  Nettside

Filosofi

Château Miraval ligger idyllisk til som en egen oase i en dal i Correns i hjertet av Provence. Det vakre vinslottet som opprinnelig var et kloster er omkranset av en over 400 hektar stor eiendom med vinstokker, oliventrær, lavendel og skog i høydedrag og åssider så langt øyet kan se. Ikke bare er hele eiendommen økologisk sertifisert - Correns er faktisk Frankrikes første økolandsby, hvor absolutt alt som dyrkes er 100 prosent økologisk.

Miraval har sittet og sitter i førersetet for høykvalitets rosévin fra Provence. Der et "hav" av temmelig like og kanskje litt kjedelige Provence-roséer oversvømmer verden, lener Miraval seg støtt på mineralitet, tekstur, dybde og friskhet, kombinert med en vibrerende, delikat og naturlig fruktighet.

Dette skyldes eiendommens unike vekstvilkår og ikke minst Brad Pitts og Famille Perrins evne til å utnytte disse. De to familiene har en felles, sterk dragning mot stadig å bli bedre, hele tiden jage mot det ypperste av kvalitet, alltid strekke seg litt lenger, hele tiden se etter nye mulighet og løsninger. Bruken av betong, de nitidige studiene av jordsmonnet, bruken av druetypen Rolle i Studio by Miraval er alle stjerneeksempler på dette.

Det at de ble med oss på å lage verdens første premium rosévin på Bag-in-Box viser at de tør å gå nye veier og følge Miraval-tradisjonen med å åpne nye vinkategorier. Navnet Studio by Miraval som henviser til musikkstudioet Jacques Loussier etablerte på eiendommen (se historikk-avsnittet), viser også evnene til å integrere historien i fremtiden.

Historikk

Brad Pitt som eier slottet i dag, var ikke den første kjendisen som oppdaget den storslåtte eiendommen. På 1970-tallet etablerte jazzpianisten Jacques Loussier et musikkstudio på eiendommen. Artister Pink Floyd, Sting, Sade og The Cranberries har spilt inn musikk her. Brad og eks-kona Angelina Jolie begynte å leie eiendommen i 2008, og fire år senere la de like godt en halv milliard kroner på bordet for å kjøpe eiendommen, hvor de også senere giftet seg.

Det ærefulle oppdraget med å lage vin fra druene på eiendommen ble gitt til Perrin-familien, som blant annet er kjent fra det berømte Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape, men som også lager La Vieille Ferme, den gode og upretensiøse hverdagsvinen.

Det er ingen tvil om at Brad Pitt sammen med Perrin har tatt eiendommen til nye høyder. Brad er svært engasjert i vinproduksjonen, og er jevnlig til stede for å delta i arbeidet. Målet er å utnytte eiendommens fulle potensial til å lage vin med så høy kvalitet som mulig, og tankegangen er på alle måter langsiktig. Brad og Perrin-familien fortsetter ufortrødent videre med deres prosjekt, nå også med Stoligruppen i ryggen: å lage det beste av det beste fra Provence. 

Jordsmonn og vitikultur

Terroiret hos Château Miraval er blant det beste i Provence. Det gjøres derfor enorme investeringer i form av blant annet grundige geologiske undersøkelser av jordsmonnet, noe som har avdekket en rekke parseller som er perfekte for kultivering av vindruer. En stor andel nyplantinger gjøres som vil bære frukter til enda bedre vin i fremtiden. 

Miraval Rosé kommer blant annet fra slottets beste parseller Muriers, Longue og Romarin, som er noen av de beste terroirene i Provence. Vinmarkene består av leire og kalkstein, og befinner seg på til dels eldgamle terrasser ved 350 meter over havet. Dette er et kjølig mikroklima med stor temperaturvariasjon mellom natt og dag, noe som fremmer aromakompleksitet i druene.

Vinifikasjon

Druene høstes for hånd når de er perfekt modne, og kun om morgenen. Druene selekteres to ganger, så kun de beste blir til vin. Rosévinene består av en klassisk provençalsk druemiks  og de benytter både stål, betongegg og en liten andel fat i fermentasjonen, mens lagringen foregår i stål og delvis i betongtanker. 

Mens cinsault-, grenache- og rolle-druene blir presset direkte, har en del av syrah-druene gjennomgått saignée-metoden der juicen får noe mer skallkontakt. Det er med andre ord kun syrah-druene som gir vinen farge. For flaggskipet Miraval fermenteres 95 prosent av druemosten i temperaturkontrollerte ståltanker, mens de siste fem prosentene gjæres på eikefat med jevnlig bâtonnage.

Vinmarksareal

Cirka 40-50 hektar av den totalt 400 hektar store eiendommen er vinmarker.

Appellasjoner

AOC Côtes de Provences - Miraval rosé

IGP Méditerranée - Studio by Miraval rosé