Delamain

Frankrike | Cognac Brut | Grande Champagne

Façade 2 Janv 2022 (002).jpg

Delamain har tatt enda noen steg inn i det absolutte toppsiktet av cognac med sin nye Pale & Dry XO og den ekslusive Pléiade-serien med kun enkeltfat-tapninger.

33.JPG
 • Frankrike

  Land

 • Cognac Brut

  Distrikt

 • Dominique Touteau

  Vinmaker

 • 150000

  Antall flasker produsert årlig

 • 20,0

  Antall eide hektar

 • 1824

  Grunnlagt

 • delamain-cognac.com

  Nettside

Filosofi

Delamain er en liten familiebedrift som holder til i Jarnac i hjertet av Cognac-distriktet, Grande Champagne. De er et av de eldste cognachusene i regionen og lager kun minimum 25 år gamle cognacer, altså ingen VS eller VSOP, og kun Grande Champagne Cognac. Delamain har alltid laget cognacer som imponerer  med eleganse, purhet og dybde mer enn kraft og sødme, noe som passer godt inn med vinstilen Moestue Grape Selections står for.

Siden 2020-21 har de ytterligere hevet nivået med deres nye versjon av flaggskipet Pale & Dry XO, samt den nye Pléiade-serien med single cask cognacer som skriver seg inn i det absolutte toppsjiktet av hva cognacverden kan by på.

Kjellermesteren og legenden Dominique Touteau som har vært hos Delamain i 40 år, lager nå kun 100% brut cognac, det vil si helt uten tilsetting av karamell for farge, sukker for sødme eller eikeekstrakt for aroma. Slik har det ikke alltid vært. De har riktignok alltid vært tilnærmet brut, men har justert f.eks. farge ved behov. En annen viktig endring fra tidligere praksis er at de i større grad tillater høyere alkoholnivåer og til og med fatstyrker (brut de fût / cask strength) på flere cognacer. Dette gjør dem enda mer konsentrerte og komplekse, og har gitt cognacene det siste løftet inn blant de beste.

Det er kanskje først etter omleggingen av porteføljen i 2020-21 at Dominique endelig virkelig får vise hvilke skatter han vokter i kjelleren bak de tykke kalksteinveggene i Jarnac. 

 

Historikk

Delamains historie startet med at protestantiske Nicolas Delamain slo seg ned i England i 1625 som hoffmann under Charles I. Han ble adlet i 1639 og endte med å flytte til Irland. I 1759 flyttet en av hans etterkommere, James Delamain, tilbake til Jarnac i Cognac-regionen og startet med å selge og utvikle cognac sammen med svigerfaren Jean-Isaac Ranson. Firmaet ble hetende Delamain & Ranson, og ble oppløst i 1817, for å gjenoppstå i 1824 under navnet Delamain & Roullet.

Denne perioden varte i ca 100 år inntil Delamain-grenen selv overtok i 1905 og norskættede Alain Braastad tok over ledelsen i firmaet. Ytterligere cirka 100 år senere er Delamain stadig en familiebedrift, men forsterket finansielt med delvis eierskap av Bollinger Champagne.

Charles Braastad står nå ved roret som niende generasjon av Delamainfamilien. Fra 2020-21 har han ført Delamain til det ypperste sjiktet av håndverkscognac med deres introduksjon av den nye versjonen av flaggskipet Pale & Dry og den nye Pléiade-serien.

Pléiade har gjort Delamain til av de mest ettertraktede og dynamiske cognacprodusentene fra Grande Champagne, og de befester nok en gang hvordan man kan fornye seg og samtidig ta vare på arv og tradisjon inn i de neste 100 år.

Jordsmonn og vitikultur

Druene til Delamains cognacer er utelukkende fra Grande Champagne. I underkant av 20 prosent av all cognac stammer herfra, den beste underregionen i Cognac med den høyeste kalkandelen i jordsmonnet. Segonzac er sentrum i regionen, og byen Cognac ligger 20 minutter i nordvest, mens Jarnac der Delamain holder til, er cirka 10 min med bil nord for Segonzac. Karakteristisk for cognacene fra Grand Champagne er deres florale, delikate og transparente kvaliteter. De er lette og elegante samtidig som de er intense og karaktersterke. De egner seg ypperlig for lagring.

Vinifikasjon

Allerede i vinmarkene, vinifikasjonen og i destillasjonsprosessen formes Delamain-stilen. Destillasjone foregår kun med fine lees (de fineste gjærrestene fra fermenteringen av vinen). Dette gir mer delikate og mindre påtrengende aromaer enn om de benyttet alle gjær- og drueskallrestene. Når destillatet etter hvert tappes over på fat, er det kun på brukte franske fat av limousin-eik. De brukte fatene avgir lite aroma og tannin og det bygger opp under den elegante og lineære stilen til Delamain. Lagringen foregår så på fat fra minimum 23-24 år helt opp til 60 år for de eldste cognacene, før de tappes.

Tidligere kjøpte Delamain kun destillater fra smådyrkere, men i dag kontrollerer de selv den 20 ha stor vinmarken "Bellevigne" i landsbyen Malaville som de tidligere har kjøpt druer og destillater fra. Når Delamain kjøper fat med lagret cognac, foretrekker de å kjøpe cognacer som i utgangspunktet har vært lagret en stund, gjerne 15-30 år. Deretter modnes cognacene videre i Delamains egne kjellere til ønsket modningsnivå.

Delamains produkter omfatter flaggskipet Pale & Dry XO (42%, 50cl) med cirka 25 års fatlagring samt Pléiade-serien. Før 2020 utgjorde Vesper, Trés Vénéré, Extra og Resèrve de la Famille den øvrige porteføljen, men disse produseres ikke lenger. I stedet lanserte Delamain den fantastiske serien Pléiade med tre nivåer av lagringstid:

 • Révélation (lagret på fat i opptil 30 år)
 • Plénitude (lagret på fat i opptil 50 år)
 • Apogée (lagret på fat i opptil 60 år)

Innenfor hver av disse nivåene av Pléiade finner du kun single cask Grande Champagne Cognac. De kan komme fra enkeltvinmarker, fra enkeltlandsbyer eller fra enkelte årganger eller en kombinasjon av disse, og er kun forsiktig redusert i alkoholstyrke eller tappet med fatstyrke (brut de fût / cask strength).

Da det kun er eksklusive enkeltfat som utgjør serien, vil det stadig være et tilfang av nye eksklusive lanseringer. Dette gjør Delamain-porteføljen til en av de mest dynamiske og spennende på markedet og det har bragt dem opp til det absolutte toppsjiktet i Cognac og som vil kunne tiltale whiskyentusiasten så vel som cognac-entusiasten.

Vinmarksareal

20 ha

Appellasjoner

AOC Grande Champagne Cognac