Alexandre Filaine

Frankrike | Champagne | Vallée de la Marne

Fabrice Gass lager håndverkschampagne fra den undervurderte kommunen Damery. Tidligere jobbet han hos Bollinger, men har i flere år produsert sine egne viner under etiketten Alexandre Filaine. Her arbeides det i mikroskopisk skala med tradisjonelle metoder. Et besøk er som en reise tilbake i tid.

 • Frankrike

  Land

 • Champagne

  Distrikt

 • Fabrice Gass

  Vinmaker

 • 5000

  Antall flasker produsert årlig

 • 1,5

  Antall eide hektar

 • Nettside

Jordsmonn og vitikultur

Damery er en landsby i Vallée de la Marne. På Échelle des crus-skalaen, Champagnes nå avblåste rangering av kommunene som grand cru, premier cru og cru, er Damery klassifisert på det laveste nivået. Men de bratte vinmarkene i landsbyen har utvilsomt flott potensiale, som vist i vinene til Fabrice Gass. Vinmarksarbeidet er økologisk, men uten sertifisering. Kommunen er mest kjent for pinot meunier, men Fabrice har mest fokus på pinot noir og chardonnay. Fra 2023 har han sluttet å selge en andel av druene sine, og dette kommer dermed til å gi en noe økt produksjon fra eiendommen i årene som kommer.

Vinifikasjon

Druene presses i en tradisjonell vertikalpresse, før débourbage i emaljerte ståltanker og fermentering med lokal gjær på en kombinasjon av gamle eikefat fra Bollinger og akasiefat. De eldste fatene er hele 100 år gamle. Den malolaktiske gjæringen gjennomføres ikke, noe som fører til viner med høye syrenivåer, men som balanseres med solid fruktmodning og rundes av med fatlagringen. Vinene omstikkes tre ganger i løpet av modningen og klares forsiktig med isinglass, men uten filtrering eller kald-stabilisering. 30 prosent av hver årgang tas vare på som reservevin på fat til neste årgang. Andregangsgjæringen foregår under crown cap eller champagnekork, avhengig av cuvée. Alt arbeid gjøres for hånd, og resultatet er intense, nyanserte og komplekse viner.

Viner

Selv om Fabrice bare har 1 hektar med vinmark, produseres det flere cuvéer. Cuvée Spéciale (45 prosent pinot noir, 30 prosent chardonnay, 25 prosent pinot meunier) er en non-vintage champagne med 20 prosent reservevin, lagret på bunnfallet i 3 år under crown cap og tilsatt 5 g/l dosage. Cuvée DMY (45 prosent pinot noir, 30 prosent chardonnay, 25 prosent pinot meunier) har lik druesammensetning, men lagres på bunnfallet i 5 år under champagnekork og har 4 g/l dosage. Komposisjonen av hans sjeldne årgangsvin, Cuvée Sensuum Vertigo, varierer fra år til år, mens hans enda sjeldnere røde Coteaux Champenois (pinot noir, pinot meunier) lages fra en vinmark som er rammet av court-noué, en sykdom som gir mindre vigør men druer med solid konsentrasjon.