Vincent Girardin
Frankrike | Burgund | Meursault
Vincent Girardin er i dag regnet for å være en av de mest kvalitetsbeviste négocianter av signifikant størrelse i Burgund. Deres søken etter kvalitativ optimalisering gjennom de siste 20 år, ledet av ønolog Eric Germain, har vist seg å gi resultater i glasset. De produserer i dag rundt 80 forskjellige viner fra nesten alle appelasjoner i regionen, inkludert viner fra deres over 60 hektar med egne vinmarker. Denne bredden gir dem et unikt referansegrunnlag og en forståelse for den klimatiske utviklingen i regionen, og gjør at Eric og teamet kan ta gode avgjørelser i vinmarkene og kjelleren hvert år.
Frankrike
Land
Burgund
Distrikt
Eric Germain
Vinmaker
500000
Antall flasker produsert årlig
60,0
Antall eide hektar
1980
Grunnlagt
Historikk
Vincent Girardin startet sin virksomhet med meget beskjedne to hektar vinmark i Santenay i 1980. Familien hadde produsert vin i Burgund i hele 11 generasjoner, riktignok i nokså begrenset målestokk. Da faren trakk seg tilbake kort tid etter, arvet Girardin ytterligere noen få hektar vinmark i tillegg til de to han selv allerede opererte. Siden den gangen har den energiske og driftige Girardin økt virksomheten, i første rekke takket være det omfattende oppkjøpet av vinmarkene til Domaine Henri Clerc i Puligny-Montrachet i 2001-02. Tidligere hadde Girardin kjøpt druer fra Clerc, og følgelig hadde han ikke hatt full kontroll over behandlingen av og arbeidet i vinmarkene. Ved dette omfattende oppkjøpet sikret Girardin seg blant annet tilgang til en stor andel av den absolutte kremen av hvitvinsmarker i Burgund, i tillegg til at Girardin fra og med 2002-årgangen fikk full kontroll over både vitikultur og vinifikasjon. Vinmarkene drives i dag etter et nøye fastlagt økologisk mønster uten kunstgjødsel og kunstige plantevernmidler. Dette har ytterligere bidratt til å øke kvaliteten og særpreget på porteføljen.
I 2012 valgte Girardin å selge vinhuset til sin forretningspartner gjennom lang tid, Jean-Pierre Nié, ettersom hans egen helse ikke lenger var på topp og ingen av barna ønsket å ta over virksomheten. De ni personene som jobber på vingården er imidlertid de samme, og ønologen Eric Germain, som har vært Vincents høyre hånd siden begynnelsen av 2000-tallet, tar stadig vinene til nye høyder. Eric kjenner hver eneste parsell som sin egen bukselomme, og det er hans personlige touch som sørger for husets rene, finessepregede og livlige vinstil med perfekt balanse mellom smaksrikdom og eleganse.
Vinifikasjon
Det produseres i dag nærmere 50 forskjellige hvite viner i spennet mellom Bourgogne Blanc og Montrachet og i underkant av 30 røde viner. I tillegg til å produsere vin fra egne vinmarker, kjøper Girardin også inn druer fra ulike appellasjoner. Girardin produserer vin fra så godt som hele Burgund, men med hovedfokus i Côte de Beaune. Det kjøpte druematerialet behandles og vinifiseres på lik linje med druene fra egne vinmarker, og de jobber tettere og tettere med sine leverandører for å optimalisere druekvaliteten også for de vinmarker som de ikke eier selv. Ønologen Eric Germain har ytterligere optimalisert alle fasetter i kjelleren de siste 10 år. Virksomheten drives siden midten av 1990-tallet fra nye produksjonsfasiliterer i utkanten av kommunen Meursault, noen få kilometer syd for Beaune.
For de hvite vinene høstes druene på den tidlige siden for å bevare friskhet og klasene knuses før pressing. De røde vinene lages med en andel hele klaser for en del av vinene, og maserasjonen foregår utelukkende med remontage (pumping over), ingen pigeage (punching down), som gir en delikat ekstraksjon. Vinstilen hos Girardin er moderne, aromatisk åpen, fruktig og terroirtypisk, samtidig som vinene utvikler seg langsomt og lagrer godt. Det nedlegges mye arbeid for at hver enkelt vin skal få et genuint stedegent uttrykk snarere enn en generell produsentkarakter, noe som kan være en fare når mange ulike viner produseres av samme produsent på tilnærmet samme tekniske metode.
Det forhold at tiden hver enkelt vin gjærer og modnes på barriques har gått ned i de senere årene, bidrar ytterligere til å forsterke forskjellene mellom de ulike jordsmonnene og vinene. Gjennom historien har Vincent testet ut en rekke moderne vinifikasjonsteknikker, men i årene rundt 2010 konkluderte han med at det enkle er det beste når målet er å skape terroirdrevne og komplekse viner; med andre ord, minst mulig inngripen i vinifikasjonen. Vinene lages derfor på tradisjonelt vis med spontanfermentering og modning i 14-20 måneder med bunnfallet på eikefat fra de beste skogene i Frankrike. Andelen ny eik holdes lav, mellom 10-25 prosent avhengig av cuvée, og månekalenderen følges i alle deler av vinifikasjonen.