Domaine Leflaive

Frankrike | Burgund | Puligny-Montrachet

BIODYNAMISK
ØKOLOGISK
5e2d890e79db33d774d04199c175.jpg

Domaine Leflaive er en av de store ikonene av hvite burgunderviner. De holder til i Puligny-Montrachet og dyrker 24 hektar vinmark etter biodynamiske metoder.

5484dd8eb1ca2fb5064882ef29d8.jpg
  • Frankrike

    Land

  • Burgund

    Distrikt

  • Pierre Vincent

    Vinmaker

  • 140000

    Antall flasker produsert årlig

  • 24,0

    Antall eide hektar

  • 1920

    Grunnlagt

Historikk

Det er kjent at Claude Leflaive slo seg ned i Puligny-Montrachet i år 1717, men det er med Joseph Leflaive sin etablering i 1920 at det vi i dag kjenner som Domaine Leflaive ble til. Han kjøpte rundt 25 hektar med vinmark i Puligny-Montrachet og startet en utstrakt replanting av vinstokker som hadde blitt tatt av dage av vinlusen phylloxera, og var også tidlig ute med å selge viner under egen etikett, og ikke via négocianter. Joseph ble fulgt av sine sønner, Vincent og Jo, før Anne-Claude Leflaive tok over styringen i 1990. Olivier Leflaive, hennes søskenbarn, var også involvert i produksjonen fra 1982 til 1994, men forlot så eiendommen for å satse på sin egen virksomhet. Noe av det første Anne-Claude gjorde var å konvertere eiendommen til biodynamisk dyrking. Siden 1998 har alle vinmarkene vært kultivert deretter, og Leflaive har blitt en av de mest kjente eiendommene av denne vitikulturfilosofien. Hun jobbet først sammen med Pierre Morey og deretter Eric Remy. Etter Anne-Claude’s død i 2015, har eiendommen vært ledet av hennes søskenbarn Brice de la Morandière sammen med vinmaker Pierre Vincent.

<p>Det er kjent at Claude Leflaive slo seg ned i Puligny-Montrachet i &aring;r 1717, men det er med Joseph Leflaive sin etablering i 1920 at det vi i dag kjenner som Domaine Leflaive ble til. Han kj&oslash;pte rundt 25 hektar med vinmark i Puligny-Montrachet og startet en utstrakt replanting av vinstokker som hadde blitt tatt av dage av vinlusen <em>phylloxera</em>, og var ogs&aring; tidlig ute med &aring; selge viner under egen etikett, og ikke via <em>n&eacute;gocianter</em>. Joseph ble fulgt av sine s&oslash;nner, Vincent og Jo, f&oslash;r Anne-Claude Leflaive tok over styringen i 1990. Olivier Leflaive, hennes s&oslash;skenbarn, var ogs&aring; involvert i produksjonen fra 1982 til 1994, men forlot s&aring; eiendommen for &aring; satse p&aring; sin egen virksomhet. Noe av det f&oslash;rste Anne-Claude gjorde var &aring; konvertere eiendommen til biodynamisk dyrking. Siden 1998 har alle vinmarkene v&aelig;rt kultivert deretter, og Leflaive har blitt en av de mest kjente eiendommene av denne vitikulturfilosofien. Hun jobbet f&oslash;rst sammen med Pierre Morey og deretter Eric Remy. Etter Anne-Claude&rsquo;s d&oslash;d i 2015, har eiendommen v&aelig;rt ledet av hennes s&oslash;skenbarn Brice de la Morandi&egrave;re sammen med vinmaker Pierre Vincent.</p>

Jordsmonn og vitikultur

Fokuset ligger på sunne vinmarker med et naturlig sterkt økosystem og lave avlinger. Det jobbes med hest og spesielle lette traktorer med brede dekk for minst mulig kompresjon av jorden. Det anvendes kompost og det plantes cover crops mellom radene.

<p>Fokuset ligger p&aring; sunne vinmarker med et naturlig sterkt &oslash;kosystem og lave avlinger. Det jobbes med hest og spesielle lette traktorer med brede dekk for minst mulig kompresjon av jorden. Det anvendes kompost og det plantes <em>cover crops</em> mellom radene.</p>

Vinifikasjon

I kjelleren jobber Leflaive etter klassisk burgundersk modell, med forsiktig pneumatisk pressing, 24 timers sedimentering og lang alkoholfermentering i fat. Vinene lagres på eikefat i 12 måneder, og deretter i seks måneder på ståltank før tapping på flaske med DIAM-korker. Vinene klares og filtreres lett ved behov.

Eikefatene kommer fra ulike leverandører, deriblant Séguin Moreau og Chassin. Bruken av nye fat har blitt redusert gjennom årene og ligger nå typisk på 10-25 prosent, foruten om den svært begrensede produksjonen av Le Montrachet, som lagres på 100 prosent nye fat.

<p>I kjelleren jobber Leflaive etter klassisk burgundersk modell, med forsiktig pneumatisk pressing, 24 timers sedimentering og lang alkoholfermentering i fat. Vinene lagres p&aring; eikefat i 12 m&aring;neder, og deretter i seks m&aring;neder p&aring; st&aring;ltank f&oslash;r tapping p&aring; flaske med DIAM-korker. Vinene klares og filtreres lett ved behov.</p>
<p>Eikefatene kommer fra ulike leverand&oslash;rer, deriblant S&eacute;guin Moreau og Chassin. Bruken av nye fat har blitt redusert gjennom &aring;rene og ligger n&aring; typisk p&aring; 10-25 prosent, foruten om den sv&aelig;rt begrensede produksjonen av Le Montrachet, som lagres p&aring; 100 prosent nye fat.</p>

Vinmarksareal

Domaine Leflaive har enestående andeler i vinmarkene i Puligny-Montrachet med hele fire grand cru-er. Den største andelen av disse ligger i Chevalier-Montrachet (1.99 ha) og er fordelt mellom tre parseller. Videre kommer fire parseller i Bâtard-Montrachet (1.80 ha), en parsell i Bienvenues-Bâtard-Montrachet (1.16 ha) og en mikroskopisk parsell i Le Montrachet (0.08 ha).

På premier cru-nivå lages det i Puligny-Montrachet viner fra Pucelles (2.75 ha), Combettes (0.73 ha), Folatières (1.26 ha) og Clavoillon (4.80 ha), og fra Blagny lages vinen Meursault 1er Cru Sous Dos d’Ane (1.26 ha). Kommunevinen Puligny-Montrachet (4.64 ha) er en blend av syv parseller; «Les Brelances», «Les Grands Champs», «Les Nosroyes», «Les Reuchaux», «La Rue aux Vaches», «Les Tremblots» og «Les Houlières».

Det lages to ulike Bourgogne Blanc, én fra Domaine Leflaive, som kommer fra de to parsellene «Les Houlières» og «Les Parties», samt en utgave under etiketten Leflaive & Associès, som lages av innkjøpte druer fra 1.50 ha i Puligny. Det lages også to hvite kommuneviner fra Puligny-Montrachet (0.31 ha) og Auxey-Duresess (1.28 ha) under denne etiketten.

I 2004 kjøpte Leflaive 9.33 hektar med vinmark i Mâcon-Verzé. Det lages tre viner fra kommunen; Mâcon-Verzé, som er en blend av fem parseller, samt «Les Chênes» (3.43 ha), som omfatter to parseller, «og Le Monté» (0.94 ha). Også i Pouilly-Fuissé lages det en kommunevin (2.16 ha), som blendes fra 12 parseller, og to enkeltvinmarksviner; «La Chaneau» (0.28 ha) og «En Vigneraie» (0.23), alle beliggende rundt Roche de Solutré. Disse vinene tappes under etiketten Domaines Leflaive.

Esprit Leflaive ble til med 2018-årgangen og lages av innkjøpte druer fra andre adresser enn Leflaive ellers har jobbet med. Dette omfatter blant annet Corton-Charlemagne Grand Cru, Chablis 1er Cru Fourchaume, samt rødviner fra Beaune, Nuits-Saint-Georges, Pommard og Corton.