Domaine Georges Roumier

Frankrike | Burgund | Chambolle-Musigny

Domaine Georges Roumier ble etablert i 1924, og har domainetappet sine viner siden 1945. Siden midten på 1980-tallet har domainet vært regnet som et av de beste i Chambolle-Musigny og totalt sett i Burgund. I dag er det vel bare Domaine Ghislaine Barthod og Domaine Jacques-Frédéric Mugnier av de forholdsvis "rene" Chambolle-Musigny-domainene med adresse i landsbyen som opererer i samme kvalitative liga. Domainet drives i dag av Christophe Roumier, og han har i praksis vært ansvarlig for alle tekniske avgjørelser vedrørende domainets viner siden 1982, selv om far og sønn i de første årene offisielt sett samarbeidet om produksjonen.

Illustrasjonsbilde
  • Frankrike

    Land

  • Burgund

    Distrikt

  • 12,0

    Antall eide hektar

Filosofi

Vinstilen på domainet er på den transparente siden med delikat, konsentrert og intens pinotkarakter, god sensorisk detaljering, der hver vin reflekterer sitt individuelle jordsmonn, og stor smaksmessig dybde. Roumier lager viner med muskler; de kan drikkes unge med et visst utbytte, men vil tjene mye på lagring innenfor en tidshorisont tilpasset den enkelte årgang og vin. De beste vinene fra Chambolle-Musigny har en klar, raffinert og detaljert rødfruktkarakter, høy syrlighet og delikate tanniner, selv om de enkelte vinmarkenes beliggenhet innefor kommunegrensen naturlig nok påvirker stilen i ulik retning. Det er en utbredt oppfatning at de lekreste og mest raffinerte burgunderne i Côte de Nuits har adresse i de beste vinmarkene i Chambolle-Musigny.

Jordsmonn og vitikultur

Jordsmonnet i kommunen er meget karrig, laget av toppjord er skrint og tynt og preget av nedbrutt kalkstein. I den grad vinene fra Chambolle-Musigny minner om stilen i andre kommuner i Burgund, må det være de klareste og mest distinkte eksemplarene fra kommunen Volnay. Jordsmonnsmessig er det da også mange likhetspunkter mellom disse to kommunene. Roumier har vært en foregangsmann når det gjelder såkalt organisk vitikultur og minst mulig manipulerte produksjonsmetoder. Dette innebærer i praksis en produksjonsfilosofi der det legges opp til minst mulig grad av intervenerende inngrep underveis i prosessen fra knoppskyting frem til tapping på flaske. Det dreier seg i langt større grad om å tilrettelegge for at de ulike prosessene i vinmark så vel som i kjeller skal gi et best mulig resultat. I vitikulturen brukes det for eksempel nøye utvalgte kloner og et minimum av plantevernmidler, det pløyes videre mellom radene av vinstokker for å lufte jorden og derved tilrettelegge for økt baktriell aktivitet i den øvre delen av jordsmonnet, men også for å kutte rotforbindelser mellom vinstokker i det øvre jordlaget, slik at røttene blir tvunget til å utvikle dypere rotsystemer. Disse inngrepene iverksettes for at hver enkelt vin skal få et mest mulig individuelt preg.

Vinifikasjon

Den samme typen vurderinger finner vi anvendt i forhold til fermenteringen, der utgangspunktet er naturlig lave avlinger i kombinasjon med aktiv avlingsreduksjon ("grønn" nedskjæring) gjennom sommeren. Det brukes for eksempel lokal gjærsopp, som kan være vanskelig å kontrollere, men som gjerne gir høyere grad av individuelt særpreg i de ferdige vinene. Videre brukes eikefat av typen langsomt tørket allier, og andelen ny eik ligger mellom 15-50 % avhengig av årgangen og den enkelte vin. Målsettingen er igjen å medvirke til at vinene i størst mulig grad reflekterer sin adresse i et spesifikt jordsmonn snarere enn å poengtere eikens plass i produksjonsprosessen.

Vinmarksareal

Størsteparten av vinmarkene ligger i kommunen Chambolle-Musigny. De aktuelle vinmarkene her omfatter Bourgogne Rouge (0.82 hektar), Chambolle-Musigny (fra vinmarkene Veroilles, Fuées, Les Pas de Chat og Les Combottes) (3.7 hektar), Chambolle-Musigny Les Cras (1.75 hektar), Chambolle-Musigny Les Amoureuses (0.39 hektar), Bonnes Mares (1.45 hektar) og Musigny (0.32 hektar). I tillegg kommer monopoleiendommen Morey St.-Denis Clos de la Bussière (2.59 hektar), Charmes-Chambertin (leid), Ruchottes-Chambertin (leid) og Corton-Charlemagne (0.2 hektar). Totalt sett disponerer domainet noe i underkant av 12 hektar vinmark, der størsteparten er eide vinmarker og en mindre andel leies på basis av delt utbytte.