Ratzenberger

Tyskland | Mittelrhein | Bacharach

UR3A4382-4.jpg
Mittelrheins ubestridte ener, med et øye for detaljer og langsiktighet som imponerer

Lite kan måle seg med gleden ved å reise i et forholdsvis ukjent vinområde og finne en produsent som det virkelig svinger av, og der kvaliteten blir bedre for hvert eneste år. Mittelrhein er stadig en underutviklet region i tysk vinindustri, de fleste av produsentene har vært lite kjent utenfor sitt eget område. Her er det mengder av bratte og arbeidskrevende vinmarker som ikke har vært dyrket på mange tiår. Det er neppe tilfeldig at det er vanskelig å finne et kart som dokumenterer området på en tilfredsstillende måte. Ikke engang siste utgave av Hugh Johnsons Vinens verden har et godt kart over Mittelrhein.

Mittelrhein er det vi med en viss overdreven berettigelse kan kalle in the middle of nowhere, eller på landet, som det heter på godt norsk. Det skinner ikke helt av navnet. Akkurat hvorfor det er slik, er ikke godt å si. Det glitret ikke akkurat av navnene Nahe og Rheinhessen heller før inntil for 15-20 år siden, men her har det skjedd store endringer i regionenes anseelse både lokalt og internasjonalt. Den mest nærliggende forklaringen for Mittelrheins del er at regionen har manglet lokmotivene som har satt Mittelrhein på kartet, stemplet stedet og vinmarkene som noe unikt og egenartet. Nahe har hatt Dönnhoff og Emrich-Schönleber, Rheinhessen har kunnet glede seg over Keller og Wittmann. Det ligger et urealisert potensial i vinmarkene i Mittelrhein, kanskje trenger regionen en kreativ urkraft som det de nevnte fire produsentene representerer i sine regioner for å forstå hva det er mulig å få til på hjemmebane. Mittelrhein mangler ubeskjeden selvfølelse.

Vinene fra Mittelrhein har en del til felles med vinene fra Mosel, skiferpreget er merkbart, men fruktigheten går dypere og stilen er også mer muskuløs og robust, sånn sett har de mer til felles med Rheingau. Man kunne kanskje si det slik at vinene fra Mittelrhein har en litt splittet personlighet, de har ikke den magiske, gjennomsiktige skiferpregede spisskompetansen til en topprigget mosel, og heller ikke den eksotiske og intense mineraliteten fra de best beliggende vinmarkene sentralt i Rheingau, men summen av deres egenskaper og kvaliteter er likevel noe helt for seg selv. Mittelrhein trenger et stort navn eller to, en kreativ og selvfølende kraft som makter å identifisere og utvikle regionens egenart, og da som noe annet enn en miks av andre regioners nest beste egenskaper.

Ratzenberger kan komme til å bli mannen, og Wolfshöhle og Steeger St. Jost er vinmarkene som har de nødvendige kvalitetene for en slik jobb. Ratzenberger vil sannsynligvis i de kommende årene etablere seg i toppen det tyske toppskiktet, men det er langt fra sikkert at det er tyskerne selv som vil spre budskapet. Inntil videre er Mittelrhein en litt for godt bevart hemmelighet.

IMG_4084-4.jpg
 • Tyskland

  Land

 • Mittelrhein

  Distrikt

 • Jochen Ratzenberger

  Vinmaker

 • 75000

  Antall flasker produsert årlig

 • 20,0

  Antall eide hektar

 • 1956

  Grunnlagt

 • weingut-ratzenberger.de

  Nettside

Historikk

Familien Ratzenberger har hatt vineri i Mittelrhein siden 1956, og Jochen er tredje generasjons bestyrer. 

Dagens vineri ble bygget i 1979, og har siden huset familien Ratzenberger og deres produksjonsfasiliteter, dette ligger midt i Bacharach, en liten landsby med en rolig og raus stemning. 

I 2017 slo Jochen til på en unik mulighet, og kjøpte nesten hele Schloss Fürstenberg vinmarken på 10 hektar, dette doblet arealet for eiendommen, og den teller i dag rett over 20 hektar med Riesling. 

<p>Familien Ratzenberger har hatt vineri i Mittelrhein siden 1956, og Jochen er tredje generasjons bestyrer.&nbsp;</p>
<p>Dagens vineri ble bygget i 1979, og har siden huset familien Ratzenberger og deres produksjonsfasiliteter, dette ligger midt i Bacharach, en liten landsby med en rolig og raus stemning.&nbsp;</p>
<p>I 2017 slo Jochen til p&aring; en unik mulighet, og kj&oslash;pte nesten hele Schloss F&uuml;rstenberg vinmarken p&aring; 10 hektar, dette doblet arealet for eiendommen, og den teller i dag rett over 20 hektar med Riesling.&nbsp;</p>

Jordsmonn og vitikultur

Jochen og familien jobber med en rekke spennende vinmarker i Mittelrhein, og det letteste er å dele de opp per vinmark;

 

Steeger St. Jost - dette er vinmarken som starter i hagen til familien Ratzenberger, og går rett opp de bratte åssidene. Den stiger 80 høydemeter rett opp, og har en sydvendt eksponering. Jordsmonnet er dominert av kalkskifer og litt sand. Det er vanskelige forhold med en del erosjon. Og etter 2003 årgangen fikk de lov å installere vanningssystem her, som brukes hvis det blir alt for varm og tørt.

 

Wolfshöhle - 60-65 grader helning med stupbratte sydvendte vinmarker er arnestedet til den rikeste vinen til Ratzenberger, den er fortsatt floral og lineær, men med et mørkere og mer variert jordsmonn, så blir vinene herifra litt kraftigere og mer lagrinskrevende. Det er også skifer og leire her, men også parseller med blå og mørk skifer. 

 

Schloss Fürstenberg - det nyeste tilskuddet, en 10 hektar stor vinmark som familien har re-etablert med terrasser som i gamle dager. Det er samtidig etablert et stort og langsiktig prosjekt her, sammen med Universitet i Geisenheim, som skal se på biodiversitet, kloner m.m. vinmarken er kjøligere en Steeger St. Jost og Wolfshöhle, og vinene er mer urtete og livlige herifra. Med tid vil vi kunne se mer dybde og intensitet, når Jochen og familien har fått arbeidet vinmarkene i flere år.  

<p>Jochen og familien jobber med en rekke spennende vinmarker i Mittelrhein, og det letteste er &aring; dele de opp per vinmark;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Steeger St. Jost - dette er vinmarken som starter i hagen til familien Ratzenberger, og g&aring;r rett opp de bratte &aring;ssidene. Den stiger 80 h&oslash;ydemeter rett opp, og har en sydvendt eksponering. Jordsmonnet er dominert av kalkskifer og litt sand. Det er vanskelige forhold med en del erosjon. Og etter 2003 &aring;rgangen fikk de lov &aring; installere vanningssystem her, som brukes hvis det blir alt for varm og t&oslash;rt.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Wolfsh&ouml;hle - 60-65 grader helning med stupbratte sydvendte vinmarker er arnestedet til den rikeste vinen til Ratzenberger, den er fortsatt floral og line&aelig;r, men med et m&oslash;rkere og mer variert jordsmonn, s&aring; blir vinene herifra litt kraftigere og mer lagrinskrevende. Det er ogs&aring; skifer og leire her, men ogs&aring; parseller med bl&aring; og m&oslash;rk skifer.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Schloss F&uuml;rstenberg - det nyeste tilskuddet, en 10 hektar stor vinmark som familien har re-etablert med terrasser som i gamle dager. Det er samtidig etablert et stort og langsiktig prosjekt her, sammen med Universitet i Geisenheim, som skal se p&aring; biodiversitet, kloner m.m. vinmarken er kj&oslash;ligere en Steeger St. Jost og Wolfsh&ouml;hle, og vinene er mer urtete og livlige herifra. Med tid vil vi kunne se mer dybde og intensitet, n&aring;r Jochen og familien har f&aring;tt arbeidet vinmarkene i flere &aring;r.&nbsp;&nbsp;</p>