Champagne Agrapart & Fils

Frankrike | Champagne | -

Champagne Agrapart & Fils holder til i landsbyen Avize midt i hjertet av den hvite delen av Champagne, i Côte de Blancs. Den årlige produksjonen ved domainet ligger på 85 000 flasker. Agrapart disponerer 12 ha vinmark fordelt på 62 små parseller i landsbyene Oger, Cramant, Oiry og Avize. Samtlige er klassifisert grand cru'er. Snittalderen på vinstokkene er 35 år. Jordsmonnet er et krittholdig lag med kalkjord av varierende tykkelse dominert av beliminittkritt, en svært vanlig jordsmonnstype i Côte de Blancs, og spesielt godt egnet for dyrking av chardonnay.

 • Frankrike

  Land

 • Champagne

  Distrikt

 • Pascal Agrapart

  Vinmaker

 • 85000

  Antall flasker produsert årlig

 • 12,0

  Antall eide hektar

 • 1894

  Grunnlagt

 • champagne-agrapart.com

  Nettside

Historikk

Agrapart er en såkalt R.M. récoltant manipulant noe som innebærer at denne spesielle dyrkeren produserer egne druer som grunnlag for sine champagner. R.M. gir imidlertid også anledning til å selge en andel av avlingen samtidig som det også åpnes for å kjøpe druer for å supplere egen produksjon. Agrapart har holdt til i landsbyen Avize siden 1894, og det var Arthur Agrapart som startet virksomheten, tippolderfaren til dagens eiere Pascal og Fabrice Agrapart.

Jordsmonn og vitikultur

Champagne Agrapart drives i dag etter biodynamiske produksjonsmetoder. I over 30 år har domainet regelmessig pløyd sine beste vinmarker med hest. Dette er en teknikk som lufter den øvre delen av jordsmonnet og således gir mikrofloraen i disse jordlagene bedre tilgang til oksygen. Det øker den mikrobiologiske aktiviteten i jordsmonnet rett under jordoverflaten, noe som igjen medvirker til å øke vinens stedstypiske karakter. Vinmarkene pløyes også for å kutte røttene i jordoverflaten slik at vinstokkene må søke et stabilt næringsopptak dypere nede i undergrunnen. Det gjør stokkene mindre sårbare for ekstreme værforhold enten det nå gjelder nedbør, kulde eller sterk varme. Vinmarkene behandles regelmessig med ulike naturlige miksturer for å forebygge angrep fra parasitter. Kun organisk gjødsel anvendes i vinmarkene.

Vinifikasjon

Druene presses på klassiske runde Coquart-presser beregnet på 4 000 liter. Pressingen foregår langsomt og på en mest mulig skånsom måte for å oppnå en renest mulig most til det videre arbeidet i produksjonen. Gjæringen foregår i en miks av termostatregulerte ståltanker på 24 grader og / eller i en miks av ståltank og gamle eikefat. Basevinene fermenteres med naturlig selektert gjær fra Agraparts egne vinmarker, noe som gir de forskjellige vinene et markant individuelt preg. Vinene ligger minst 6 mnd på bunnfallet og den malolaktiske fermentasjon blokkeres om nødvendig for enkelte av vinenes vedkommende. Utover sedvanlig champagnemetode, lar Agrapart vinene ligge minimum 36 mnd eller enda lenger på flaske før de tas av bunnfallet (dégorgement), og minst 5 år for årgangsvinene. Alle vinene i porteføljen doseres svært lavt, kun den enkleste brut uten årgang har en øvre grense på 10 gram sukker. De øvrige doseres til ca 5 gram sukker.